Solutionarea unui conflict de familie prin mediere
Mediatorul Roxana Cozma scrie in ziaruldeiasi.ro despre solutionarea unui conflict de familie. Medierea este o alternativa extrajudiciara de solutionare pe cale amiabila a unui conflict, iar daca nu recunoastem ca avem o problema, nu inseamna ca ea nu exista, spune mediatorul in textul pe care-l prezentam mai jos:
”Pentru cei care cred ca este la latitudinea lor daca vor sa nesocoteasca institutia medierii, ii informam despre faptul ca aceasta functioneaza conform legii 192/2006 si reprezinta o alternativa extrajudiciara de solutionare pe cale amiabila a unui conflict.
In fata mea statea un barbat in varsta, cu parul complet alb si cu un zambet amabil, care imi cerea sfatul cu privire la o solutionare discreta intr-un conflict de familie: etajul vilei lui era ocupat de fiica lui si de sotul acesteia. In fiecare seara, insa, in familia lor aveau loc certuri, se auzeau bufnituri si zgomote infundate, dar cand domnul a urcat sa incerce sa-i linisteasca, a iesit doar ginerele in cadrul usii si, foarte mirat, i-a spus ca nu s-a intamplat absolut nimic.
– Doamna, mi-a spus, am coborat treptele de la etajul lor si ajuns la parter, m-am gandit ca poate era televizorul deschis la ei, cu sonorul dat la maximum. Aceste certuri se repeta cam o data la doua zile si zgomotele sunt reale, insotite de lucruri grele trantite, in fine, nu vreau sa fac presupuneri… fiind o persoana in varsta, trebuie sa fiu rezervat dar faptul ca aceste manifestari de violenta au loc in casa mea, ma fac responsabil. Nu pot insa sa merg la politie atat timp cat este clar ca ginerele meu nu o sa recunoasca nimic din ceea ce se intampla, ba mai mult, omul o sa creada ca vreau sa-i subminez autoritatea. Dar mie imi este teama ca i se intampla ceva grav fetei mele!
In astfel de cazuri delicate mediatorul este solicitat sa faciliteze comunicarea intre persoanele care au un conflict si primul pas este invitatia oficiala la o discutie pe tema semnalata de cel care doreste sa aplaneze diferendul, prin alternativa medierii, fara sa ajunga public, in instanta.Persoana invitata, de data asta, era cineva care respingea ideea unei eventuale intelegeri, pe motiv ca nu ar fi fost nici un conflict. Desi aveam de la posta confirmarea de primire a invitatiei, in corespondenta prin sms, ginerele a raspuns ostil, ca ”nu are nevoie de mediator” si ”nu ma mai deranjati!!!!!!!!”.
Pentru cei care cred ca este la latitudinea lor daca vor sa nesocoteasca institutia medierii, ii informam despre faptul ca aceasta functioneaza conform legii 192/2006 si reprezinta o alternativa extrajudiciara de solutionare pe cale amiabila a unui conflict. Medierea este un act voluntar, astfel ca nimeni nu va poate sili sa va rezolvati diferendul prin aceasta procedura, insa, atunci cand partile ajung in instanta, refuzul categoric al uneia dintre ele de a incerca o solutionare amiabila, denota, in mod logic, o atitudine ostila, conflictuala, deci incompatibila cu buna credinta afisata de acea persoana.
In cazul de fata a fost nevoie de ajutorul politiei, pentru ca ginerele sa recunoasca conflictul. Politia a propus o sedinta de mediere, in care cuplul sa incerce sa gaseasca solutii nonviolente la neintelegerile cu care se confrunta. Pentru ca discretia se pare ca era o prioritate pentru amandoua partile, medierea a fost preferata, in final, pentru confidentialitate si posibilitatea de a preciza in detaliu, aspectele agreate de amandoi sotii, in conduita cotidiana, pentru a evita pe viitor, situatiile de conflict. Astfel, ei doi si-au argumentat principiile cu care au intrat in viata de familie, fiecare a venit cu obisnuintele sale, cerintele lui de confort individual, pe care le-au constientizat ca fiind deranjante pentru celalalt. Am incurajat ideea de respect al unuia fata decelalalt, pentru ca alineatele din acordul de mediere sa decurga firesc, din armonizarea opiniilor lor si sa devina un mod de responsabilizare a angajamentului asumat in scopul imbunatatirii vietii.”
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!