Decizie ICCJ: Medicii angajati in spitalele din sistemul public de sanatate n-au voie sa primeasca de la pacienti plati suplimentare sau donatii
Medicii angajati in spitalele din sistemul public de sanatate n-au voie sa primeasca de la pacienti plati suplimentare sau donatii, se arata intr-o decize a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), despre care scrie avocatnet.ro.
Decizia ICCJ nr. 19 din 4 iunie 2015 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 590 din 5 august 2015 si este obligatorie de la momentul publicarii.
”(…) Fapta medicului angajat cu contract de munca intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate, care are calitatea de functionar public, in acceptiunea dispozitiilor art. 175 alin. 1 lit. b teza a II-a din Codul penal, de a primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti, in conditiile art. 34 alin. 2 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege avand ca urmare incidenta dispozitiilor art. 21 alin. 1 teza I-a din C. pen.”, se arata in decizia ICCJ.
Medicii angajati in spitalele de stat au calitatea de functionari publici, in sensul legii penale, astfel ca pot fi cercetati si pedepsiti pentru luare de mita si/sau primirea de foloase necuvenite.
”In masura in care prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 26/HP din data de 3 decembrie 2014 (…) s-a statuat ca «medicul (angajat cu contract de munca intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate are calitatea de functionar public in acceptiunea dispozitiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal»), se deduce consecinta juridica ca medicul care are calitatea de functionar public (angajat al unei unitati spitalicesti din sistemul public de sanatate) nu poate primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti, in conditiile art. 34 alin. (2) din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003”, se mai arata in Decizia nr. 19/2015.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!