Planul parental. Calitatea de parinte ramane si dupa divort

 

Mediatorul Ana Cristina Margu scrie pe blogul personal despre separare, divort si plan parental. ”Dupa separare sau divort, ramanem parinti” spune mediatorul in textul pe care il prezentam mai jos:

Divort cu copii 1”Orice copil are doi parinti. Orice copil isi iubesste ambii parinti si, orice ar putea cineva sa afirme in mod contrar, ambii parinti isi iubesc in mod egal copiii. Drept urmare, regula este ca un copil sa creasca si sa se dezvolte alaturi si sub ocrotirea si indrumarea ambilor parinti. Cel mai probabil, fiind situatia ideala, fireasca, un astfel de copil va fi un copil fericit.

Uneori insa au loc modificari in structura familiei: apare separarea parentala, urmata de divort. Cand ne gandim la aceasta schimbare, ceea ce putem vedea din exterior, este un dezastru pentru copil. Si totusi se intampla, iar viata merge mai departe. Si chiar nu toate separarile parentale sunt la fel si nu toate separarile parentale insemna un dezastru pentru copiii lor. Sa explic de ce fac aceasta afirmatie: cel mai dezastruos lucru pentru copil este conflictul si mai ales gradul de conflict dintre parintii sai, care poate fi unul mai scazut, moderat sau foarte ridicat. Acesta este factorul de risc pentru ca un copil sa poata avea o viata fercita post-separarea parintilor lui. Acolo unde lipsesc animozitatile majore dintre parinti, relatia acestora poate fi mult mai usor reparata, cu ajutorul unui tert, fie el un terapeut pe perobleme de cuplu sau un mediator profesionist. Desigur, daca se doreste si exista intentia repararii relatiei. Intre parintii care nu au un conflict ce sta sa escaladeze, acestia pot acorda atentia cuvenita, pot oferi sprijin copilului lor in continuare si ambii parinti se pot sprijini in luarea deciziilor ce il privesc pe copil. Astfel, cei din jur nici nu si-ar putea da seama ca acolo este prezenta animozitatea.

La cealalta extrema sta conflictul major, care poate escalada daca nu este ,,tratat,, inca din etapa unui conflict moderat, unde animozitatea este crescuta, iar copilul resimte aceata, precum si cei din jur.”

In aceasta etapa exista o incarcatura emotionala negativa, resimtita si de copil. Parintii se insulta reciproc, inclusiv in prezenta copilului, isi aduc acuze, se considera victime ale celuilalt, celalalt fiind considerat mereu ca purtand vina pentru tot.

Citeste textul integral AICI

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie