Un diferend frontalier intre Venezuela si Guyana ar putea fi rezolvat prin mediere

 

Un diferend frontalier intre Venezuela si Guyana ar putea fi rezolvat prin mediere, informeaza agerpres.ro.

mediere-conferintaPresedintele venezuelean, Nicolas Maduro a declarat ca ONU propune oficii de mediere pentru a rezolva disputa intre cele doua tari pentru teritoriul Esequibo, o vasta regiune salbatica de la granita care reprezinta doua treimi din teritoriul Guyanei, dar care ”a facut intotdeauna parte integranta din Venezuela”, dupa cum sustine Maduro.

Nicolas Maduro a avut o intalnire neprogramata cu secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon.

”Cele doua tari s-au angajat sa rezolve pasnic aceasta controversa” a declarat purtatorul de cuvant al ONU, Stéphane Dujarric, care a reamintit ca Ban Ki-moon a propus in repetate randuri sa trimita misiuni in cele doua tari pentru a incerca sa gaseasca in comun o modalitate de a progresa.

Potrivit unui statut prevazut intr-un acord semnat de cele doua tari in 1966 Natiunile Unite trebuie sa desfasoare actiuni de mediere, sustin autoritatile de la Caracas, in timp ce Guyana doreste rezolvarea cazului la Curtea Internationala de Justitie de la Haga.

Disputa pe teritoriul respectiv a devenit acerba dupa ce compania Exxon Mobil a anuntat in urma cu doua luni descoperirea unor rezerve importante de petrol intr-o concesiune a Guyanei, situata la 200 de kilometri de tarm.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie