Despre puterea medierii
Mediatorul Ana Cristina Margu, scrie pe blogul personal despre puterea medierii. Ce probleme se pot rezolva prin mediere, cum uneste medierea oamenii prin dialog si despre eleganta medierii cititi in materialul de mai jos:
”Milioane de ani, omenirea a trait la fel ca animalele pe aceasta planeta. Apoi s-a intamplat ceva care a declansat puterea imaginatiei: am invatat sa vorbim. Am invatat sa ascultam. Discursul a permis comunicarea ideilor – care sa permita oamenilor sa lucreze impreuna pentru a construi imposibilul “. (Stephen Hawking).
Medierea faciliteaza comunicarea, aduce oamenii impreuna, ajutandu-i sa-si clarifice neintelegerile, sa repare relatiile deteriorate, sa construiasca ceva durabil, in beneficiul fiecaruia dintre ei.
In procesul de mediere, spre deosebire de un proces judiciar, oamenii se aculta reciproc, se aud unii pe ceilalti ce nevoi au, de ce s-a rodus fisura in relatie, ce asteptari, ce dorinte au. Dincolo de orgolii, care nu fac decat sa blocheze comunicarea intre oameni, exista uneori legaturi ce pot fi refacute daca se incearca acest lucru. Mangerul de conflict, mediatorul, asculta ambele parti, intai separat, apoi, intr-o sedinta comuna, si, prin tehnici si metode proprii procedurii de mediere, conduce partile catre un acord reciproc convenabil, eficient si durabil.
Acordul de mediere, in functie de cazul supus prodcedurii de mediere, trebuie fi depus la instanta ( cazurile de divort cu minori), unde instanta va verifica daca este in concordanta cu interesul superior al minorului si indeplineste conditiile de a fi validat. Acordul de mediere va deveni hotarare judecatoreasca, acordul fiind transpus in cuprinsul hotararii.
Oamenii economisesc mult timp, resurese financiare si emotionale, beneficiaza de confidentialitate si de un cadru privat, prietenos si cald, in biroului profesionistului mediator.
Oamenii care au folosit serviciile de mediere, revin tot la mediator, ori de cate ori se afla in litigiu cu cineva, intrucat au simtit diferenta intre sala de judecata, rece, neprimitoare si cu incaractura negativa, unde se poarta o lupta, de cele mai multe ori inutila, pe viata si pe moarte. Iar asta, de foarte multe ori, datorita imposibilitatii comunicarii dintre oameni. Daca ei si-ar putea comunica nemultumirile si frustrarile, dorintele, ar putea repara ceea ce doar aparent nu mai functioneaza.
Oamenii vin la mediator si comunica, isi negociaza interesele, fiecare poate da si primi ceea pretinde sau i se pretinde.
Medierea inseamna eleganta, medierea uneste oamenii prin dialogul facilitat de managerul de conflict-mediatorul, un dialog care se dovedeste intotdeauna posibil si la un nivel civilizat.
As spune, pe final, ca, in aceasta lume, tot ce pare iremediabil este mediabil si i-as indemna pe oameni sa incerce puterea medierii.”
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!