Perchezitii DNA la companii farmaceutice, distribuitori de medicamente, spitale si clinici de oncologie

 

Marti, 28 iulie 2015, procurorii DNA fac perchezitii la companii farmaceutice, distribuitori de medicamente, spitale si clinici de oncologie intr-un dosar de coruptie, scrie cotidianul.ro.

perchezitii1Conform unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie, perchezitiile se fac in 61 de locatii din municipiul Bucuresti si din judetele Ilfov, Sibiu, Mures, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Timis precum si la sediile unor societati comerciale si la domiciliile unor persoane fizice.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca, in cadrul anchetei demarate, procurorii vor verifica modul in care s-au prescris și comercializat anumite medicamente: ”Actiunea vizeaza activitatea infractionala care s-a realizat pe teritoriul mai multor judete. Sunt implicate mai multe unitati sanitare. Pot sa va asigur insa ca in cadrul anchetei vom verifica toate aspectele necesare pentru a lamuri modul in care s-au prescris anumite medicamente, modul in care s-au achizitionat anumite medicamente și, acolo unde va fi cazul, unde vorbim de diagnostice sau alte aspecte privind viata sau sanatatea altor persoane, vor fi contactate și se vor lua și masuri de prevenire, daca este cazul”, a spus Laura Codruta Kovesi.

Anchetatorii fac perchezitii la clinici de oncologie din cadrul spitalelor judetene Sibiu, Zalau, Targu Mures, la Casa Judeteana de Asigurari de Santate Salaj, Institutul Oncologic „Ion Chiricuta”, Spitalul din Cluj-Napoca, Cabinetul Oncologic de la mansarda Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita, si la firme si distribuitori de medicamente pentru cancer, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.

Firmele de medicamente vizate in cauza sunt suspectate ca au oferit unor medici din cadrul unor spitale din judetele Mures, Salaj, Sibiu, Bistrita-Nasaud si Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane si congrese internationale, acoperind si cheltuieli personale ale acestora, excursii in mai multe tari, bunuri, foloase si alte servicii, conditionandu-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie si optand pentru medicamentele mai scumpe, in locul celor generice, echivalente, care au aceeasi compozitie chimica si acelasi efect terapeutic, dar sunt mai ieftine, au mai sustinut sursele.

Unii dintre medicii care ar fi implicati in aceasta activitate ar fi facut parte din comisiile de achizitii de medicamente organizate la nivelul spitalelor. Acestia, pentru achizitia anumitor medicamente, ar fi pretins si primit foloase de la furnizorii de medicamente carora le-ar fi oferit avantaje in acest scop.

Conform surselor citate ar fi implicati 16 medici, sefi ai clinicilor si sectiilor de oncologie, medici specialisti oncologi, coordonatori si responsabili ai Programului National de Sanatate, subprogramul Oncologie, inclusiv un presedinte al Comisiei de Oncologie si un inspector de la DSP Mures care controleaza farmacii.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie