Legea privind pensiile militare de stat a fost publicata in Monitorul Oficial

 

Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 556/2015 si va intra in vigoare la 1 ianuarie 2016, informeaza avocatnet.ro.

monitorul oficial al romanieiMilitarii, politistii dar si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare vor beneficia din nou de pensii ocupationale, dupa ce acestea au fost scoase in anul 2011. Acestia vor putea sa primeasca pensie de serviciu, pensie de invaliditate si pensie de urmas.

„Sistemul pensiilor militare de stat acopera riscurile activitatii specifice sistemului de aparare, ordine publica si securitate nationala, interzicerea sau restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati din Constitutia Romaniei, precum si pierderile de venituri datorate invaliditatii, batranetii sau decesului”, se arata in actul normativ.

Pensia de serviciu va fi pentru limita de varsta, anticipata sau anticipata partiala.

Potrivit noii legi pensia de serviciu pentru limita de varsta va putea fi obtinuta de catre militarii, politistii si functionarii publici cu statut special care implinesc varsta standard de pensionare. In plus, acestia vor trebui sa aiba si o vechime efectiva de minimum 25 de ani, dintre care cel putin 15 sa fie vechime in serviciu.

Varsta standard de pensionare va fi de 60 de ani, insa la aceasta se va ajunge prin cresteri treptate. Astfel, primele persoane care se vor pensiona pentru limita de varsta la 60 de ani vor fi cele nascute in ianuarie 1970. Persoanele nascute in octombrie 1959, de exemplu, vor atinge varsta de pensionare in ianuarie 2016, adica la 56 de ani si trei luni.

Vezi toate modificarile aici

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie