Memoriu de protest impotriva propunerilor CSM privind intrarea in magistratura fara concurs

 

Fostii magistrati si avocatii cu vechime ar putea intra in magistratura fara concurs. Propunerile au fost facute de membrii Consiliului Superior al Magistraturii in sedinta din 21 iulie 2015.

scrisoare deschisa168 de magistrati au semnat un memoriu de protest impotriva propunerilor CSM pe care portalul juridice.ro l-a prezentat integral:

”Catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, Institutul National al Magistraturii, Ministerul Justitiei

MEMORIU DE PROTEST

impotriva propunerilor Comisiei nr. 1 – Independenta si responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare, integritatea si transparența sistemului judiciar din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, sedinta din 21 iulie 2015, ora 10:00, pct. 8, referitoare la modificarea legilor justitiei, respectiv:
– reintroducerea numirii directe in functia de judecator ori procuror a magistratilor asistenti si a avocatilor cu vechime de cel putin 18 ani, exclusiv pe baza de interviu, la judecatorii si la parchetele de pe langa acestea (art. 33 ind. 1 alin. 2 din Legea nr. 303/2004);
– schimbarea modalitatii de sustinere a examenului de promovare in functii de executie, prin instituirea ca proba a unei asa numite evaluari a activitatii profesionale pe ultimii 3 ani (transformarea unei conditii de participare in nota de promovare) (art. 46 din Legea nr. 303/2004);
– reintroducerea prevederii privind numirea fostilor magistrati cu vechime de minim 10 ani in functii vacante la instante sau parchete de acelasi grad cu cele unde au functionat. (art. 33 ind. 1 alin. 1 din Legea nr. 303/2004),
considerand ca toate aceste propuneri vor determina grave consecinte asupra sistemului judiciar.
Atragem atentia ca aceste modificari, efectuate in conditii netransparente, fara consultarea magistratilor, reprezinta o intoarcere la prevederi a caror inlaturare a fost sustinuta de tot corpul judiciar in perioada 2007-2009 si au fost puternic criticate prin rapoartele cu privire la sistemul judiciar in cadrul monitorizarii justitiei prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) agreat de Uniunea Europeana si Romania.

1. Prin aceste propuneri se nesocotesc flagrant actele internationale care consacra principiile fundamentale privind independenta judecatorilor – importanta selectiei, pregatirii si a conduitei profesionale a acestora, respectiv a standardelor obiective ce se impun a fi respectate atat la intrarea in profesia de magistrat, cat si la instituirea modalitatilor de promovare.”

Citeste memoriul integral AICI.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie