Ce este planul parental?
Mediatorul Ana Cristina Margu scrie pe blogul personal despre planul parental si despre cum se poate negocia acesta prin sedintele de mediere:
”Anterior intrarii in vigoare a noului Cod civil, in Romania, in cazul in care parintii divortau, custodia minorului o primea de regula mama, iar doar in cazuri de exceptie o primea tatal minorului. In paranteza fie spus, termenul ”custodie” este oarecum impropriu cand vine vorba despre o fiinta umana, referindu-se de fapt la bunuri. Dar exista termeni cu care legea si doctrina opereaza, iar acestia sunt inradacinati in vocabularul nostru. Prima data cand m-a revoltat ceva de genul acesta, a fost atunci cand am mers sa o iau pe nepoata mea, orfana, de la orfelinat, intrucat fusesem numita tutorele acesteia. Fetita mi-a fost ”predata” pe baza unui proces verbal de predare-primire, de catre directoarea centrului. Dar este o alta poveste.
Noul Cod civil insa a adus schimbari, astfel ca a introdus conceptul de ”autoritate parinteasca comuna”.
Ce inseamna acest lucru? inseamna faptul ca, desi locuinta copilului va fi stabilita la unul dintre parintii minorului, totusi, relatiile personale cu celalalt parinte (necustodian), va exista, mai mult, orice decizie care priveste cresterea si educarea, ingrijirea, activitati extrascolare, tratament medical, etc., va fi luata in comun de cei doi parinti. In acest sens, cei doi parinti trebuie sa se inteleaga, sa stabileasca un plan parental minutios. Este si firesc sa fie asa, pentru ca, desi oamenii se despart, ei vor ramane pe viata parintii acestor copii, iar ambii au, cel putin pana la varsta majoratului copilului, atat drepturi, cat si obligatii fata de minor.
Acest plan parental de multe ori trebuie sa fie bine gandit, negociat, iar sedintele de mediere sunt apte sa faciliteze parintilor dialogul, pentru stabilirea celei mai bune solutii pentru copil intai, dar si pentru ei, ca parinti. Acordul care este incheiat la mediator va fi prezentat instantei, care va verifica daca intelegerea parintilor nu contravine interesului superior al copilului, si se va pronunta cu privire la capatul de cerere accesoriu celui de divort, pe baza acordului de mediere.”
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!