Rolul mediatorului in dialogul partilor. Reguli de comunicare pentru evitarea conflictelor
Mediatorul Roxana Cozma scrie in ziaruldeiasi.ro despre rolul mediatorului in dialogul partilor si despre cele trei reguli de comunicare pentru evitarea conflictelor:
”Uneori, faptul ca suntem in conflict cu cineva apropiat ne acapareaza total. Sensibili la subiectul disputei, toate gesturile celuilalt le interpretam ca fiind potrivnice, suntem tensionati si reactionam de multe ori disproportionat, intretinand, in felul acesta, o relatie care nu poate aduce nimic bun fara un unghi nou de vedere. Oamenii au obiective diverse si le pot realiza doar in anumite conditii.
Mediatorul are rolul de a facilita un dialog (fata in fata sau separat) in care cei doi pot sa vada clar conditiile celuilalt si sa le puna in balanta cu ale lui. Cand pot sa discute in mod rational despre obiectivele si conditiile lor, atunci oamenii pot negocia si logica medierii este aceea de a-i conduce cu delicatete catre un rezultat cu care sa fie toata lumea multumita.
Dupa ce am reusit sa restabilim o punte de comunicare intre doi soti si sa le readucem in memorie sentimentele care i-au unit, dand la o parte tot balastul de certuri, enervari, dezamagiri, rani sufletesti, tradari, echilibrul afectiv este foarte fragil, pentru ca cei doi au reflexe de comportament conflictual, indelung exersate si ei tind sa aiba ca obiectiv, supunerea celuilalt, prin actiuni care sa-l reduca la tacere.
Situatia asta se repeta si in cazul altor tipuri de conflicte: parinti – copii, disputele dintre frati, prieteni, colegi de serviciu, atunci cand intre cei care s-au iubit, s-au pretuit in copilarie sau in perioada de inceput a relatiei lor (personale sau profesionale), ajung sa nu-si mai vorbeasca si sa se considere dusmani. Acest gand devine convingere, amplificata de cei implicati, prin reactii care-l provoaca pe celalalt. Mediatorul poate sa demonteze tot mecanismul pus in functiune de resentimente si interpretari, cu rabdare si intelegere fata de unul, dar si de celalalt. Daca incep sa se simta pretuiti, respectati, intelesi, oamenii sunt mai generosi cu cei din jur si cu ei insisi.
Pentru a mentine o relatie imbunatatita dupa o mediere reusita, acordul trebuie sa cuprinda paragrafe foarte clar precizate despre ceea ce au convenit sa schimbe in viata lor (de la divort la programul de vizitare a minorilor) si care sa-i responsabilizeze pe cei implicati, pentru bunul mers al relatiei, pe principiile: Respect, intelegere, rabdare, reciprocitate.
Efectul unei astfel de intelegeri detaliate pe paragrafe, discutate si argumentate chiar de catre cei care sunt in conflict, este echivalentul unui nou inceput in relatia lor. Oamenii evolueaza diferit, trec prin intamplari care-i marcheaza in functie de structura psihica: unii cedeaza, altii isi gasesc forta interioara si motivatiile necesare pentru a merge inainte. Uneori, ei aleg sa faca asta singuri, dar copiii lor trebuie sa se simta iubiti si ocrotiti de ambii parinti si daca acestia se respecta, modelul parental are sansele cele mai mari de a fi reluat, intr-o varianta imbunatatita.
Pentru a rezuma, iata cele trei reguli simple de comunicare in familie sau la serviciu, cu ajutorul carora reusim sa evitam situatiile conflictuale. Buddha formuleaza cam asa: Tot ce spui ar trebui sa fie adevarat, amabil, necesar. Daca nu, atunci mai bine taci!”
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!