Consiliul Fiscal impotriva adoptarii noului Cod fiscal

 

Potrivit Consiliului Fiscal, reducerea cotei standard de TVA de la 24%, de la 1 ianuarie 2016, este de fapt de 8 puncte procentuale, nu de 5 puncte, intrucat cota medie de TVA pe cosul de consum va ajunge la 14%, de la maximul de 22%.

Ionut DumitruIonut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal a declarat la o conferinta organizata de Banca Nationala privind responsabilitatea fiscal-bugetara si noul Cod Fiscal: ”Cand discutam de reducerea TVA, toata lumea scapa din vedere ca reducerea de TVA nu este doar de 5 puncte procentuale. Am auzit si opinii de tipul: de ce n-ar trebui sa scada cota de la 24% la 19%, sa revenim la nivelul pre-criza? Aceasta afirmatie este falsa, pentru ca, daca calculam o cota medie de TVA pe cosul de consum (diverse produse, ce pondere au in cos, ce cota de TVA), o sa vedem ca atunci cand aveam 19% cota standard, cota medie pe cosul de consum era 17,5%. Cand am crescut in 2010 la 24% cota standard, cota medie a ajuns la 22%. Daca vom continua cu reducerea cotei standard la 1 ianuarie 2016, cota medie va ajunge la 14%. Adica, de fapt, noi avem o scadere de la 22%, cat a fost maximul, la 14%, adica 8 puncte procentuale. Aratati-mi o tara in Europa sau din lume care a mai redus cota de TVA cu 8 puncte procentuale intr-un interval atat de scurt de timp. Daca ne comparam cu nivelul pre-criza, reducerea este de 3,5 puncte procentuale, deci noi nu ne ducem la nivelul dinainte de criza, ne ducem mult mai jos. Asta este, de fapt, realitatea cifrelor”.

Cota medie de TVA in Romania la 1 ianuarie 2016, de 14%, ar pozitiona tara semnificativ sub media europeana si sub toate statele din Europa Centrala si de Est.

Ionut Dumitru, citat de zf.ro a avertizat ca Romania va trece de la o extrema la cealalta, deoarece dozajul pachetului de stimulare fiscala este mult prea agresiv, iar in acelasi timp pe langa pachetul de Cod Fiscal au fost luate si alte masuri. Cu alte cuvinte va exista o crestere de cheltuieli masiva si o reducere foarte mare de venituri bugetare, efectele fiind de ordinul procentelor din PIB, iar intentia autoritatilor de a ajuta paturile mai sarace ale populatiei de a avea cheltuieli mai mici putea fi indeplinita prin sistemul de deducere la impozitul pe venit.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie