CCR: Exercitarea unei functii judiciare este incompatibila cu exercitarea unei alte functii judiciare, cu exceptia celei prevazute la alin. (1) lit. c)

 

In sedinta de joi, 16 iulie 2015 Plenul Curtii Constitutionale a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.3 alin.(3) teza a doua din Codul de procedura penala, conform ciocan curtea constitutionalacarora „In desfasurarea aceluiasi proces penal, exercitarea unei functii judiciare este incompatibila cu exercitarea unei alte functii judiciare, cu exceptia celei prevazute la alin. (1) lit. c), care este compatibila cu functia de judecata.”

Curtea Constitutionala a hotarat cu majoritate de voturi admiterea exceptiei de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa conform careia exercitarea functiei de verificare a legalitatii netrimiterii in judecata este compatibila cu exercitarea functiei de judecata este neconstitutionala.

”Curtea a retinut ca, potrivit art.64 alin.(5) si (6) din Codul de procedura penala, judecatorul care a participat la solutionarea plangerii impotriva solutiilor de neurmarire sau netrimitere in judecata nu poate participa in aceeasi cauza la judecata in fond sau in caile de atac. De aceea, asa cum a stabilit Curtea Constitutionala in jurisprudenta sa (Decizia nr.599 din 21 octombrie 2014, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.886 din 5 decembrie 2014 si Decizia nr. 663 din 11 noiembrie 2014, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.52 din 22 ianuarie 2015), spre deosebire de procedura prevazuta de art. 342 si urmatoarele din Codul de procedura penala, unde acuzatia in materie penala a fost realizata deja, in cazul plangerilor formulate impotriva solutiilor de netrimitere sau neurmarire penala dispuse de procuror, judecatorul de camera preliminara astfel competent nu poate sa exercite si functia de judecata pe fond, intrucat incheierea pronuntata in temeiul art. 341 alin. (7) pct. 2 lit. c) din Codul de procedura penala are valentele unui rechizitoriu, deci a unei acuzatii in materie penala. Prin urmare, judecatorul care dispune inceperea judecatii, in baza art.341 alin.(7) pct.2 lit.c) din Codul de procedura penala, este incompatibil sa exercite si functia de judecata, in caz contrar incalcandu-se art.21 alin.(3) din Constitutie referitor la dreptul la un proces echitabil, si art.124 alin.(2) din Legea fundamentala, potrivit caruia justitia este unica, impartiala si egala pentru toti.”, se arata in comunicatul CCR.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie