Ministrul Finantelor, dupa reuniunea Consiliului ECOFIN: Acordul cu FMI si Comisia Europeana continua

 

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici a scris pe o retea de socializare dupa reuniunea Consiliului ECOFIN ca acordul cu FMI si Comisia Europeana continua, informeaza adevarul.ro.

eugen teodorovici„Astazi, am participat la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice si Financiare (ECOFIN), organizata la Bruxelles. Principala concluzie a intrevederilor de astazi: Acordul Romaniei cu FMI si CE continua!“, a scris Eugen Teodorovici.

Pe de alta parte, Valdis Dombrovskis, vicepresedintele Comisiei Europene a declarat la conferinta de presa ca programul de asistenta financiara al CE pentru Romania este nu este suspendat, dar este „deraiat”, intrucat modificarile fiscale creeaza ingrijorari.

„Cat priveste situatia Romaniei, care sunt ingrijorarile noastre in ceea ce priveste programul, este deraiat si nu am putut face un review formal al acordului. In timpul acordului precedent si al acestuia, in fapt, au fost realizate mari progrese, Romania are o crestere economica buna, deficitul bugetar se incadreaza in limitele descrise de pactul fiscal (MTO) si se implementeaza o serie de reforme structurale care imbunatatesc competitivitatea economiei Romaniei, astfels ca exista multe dezvoltari pozitive. Din pacate, acum trebuie spus ca pe partea fiscala vedem o abatere fiscala, Guvernul planuieste reducerea TVA cu 5 puncte procentuale, dar si alte reduceri de taxe. Estimam ca deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la circa 3% din PIB. In aceasta situatie complicata, cu siguranta nu este un semnal foarte asigurator pentru pietele financiare acest deficit care creste foarte rapid. Astfel ca am prezentat ingrijorarile noastre autoritatilor, ramanem gata sa discutam in continuare in privinta programului care expira in septembrie. Inca recomandam autoritatilor romane sa foloseasca acest timp pentru a urmari efectiv reformele necesare. Pana acum, programul ramane deraiat“, a declarat Valdis Dombrovskis.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie