Ce facultate alegi ca sa ai un loc de munca bine platit?

 

Adevarul.ro a realizat o incursiune intre domeniile bine platite corelate cu facultatile pe care le pot alege cei care si-au luat examenul de Bacalaureat si vor sa se inscrie la o facultate.

inscrieri admitere facultateDesi inscrierile la facultati a inceput de cateva zile, tinerii nu se inghesuie ca in anii trecuti sa-si depuna actele. Cei mai multi dintre candidati sustin ca principalele lor obiective este sa se angajeze pe salarii mari.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica in industria petroliera, industria tutunului, de telecomunicatii si IT si finante-banci se acorda cele mai mari salarii. In lun mai 2015, in domeniul „Extractia petrolului brut si a gazelor naturale”, ssalariul net a fost de 9.202 lei, in „Industria extractiva” de 5.625 de lei, iar in „Activitati si servicii anexe extractiei” de 6.484 de lei. In domeniul IT, media salariului brut in luna mai era de 5.709 lei, in domeniul „Intermedieri financiare” sunt salarii intre 5.736 si 6.010 lei, iar in „Fabricarea produselor din tutun” castigurile lunare sunt de 5.564 de lei.

Expertul in Educatie Marian Stas recomanda tinerilor candidati sa se orienteze spre facultati de inginerie, profil tehnic (auto, IT, constructii, mediu, energie), pentru ca in acest moment nevoia de joburi de profil creste vertiginos.

„De fapt, acum asistam la un fenomen pe care l-as numi «al doilea val», dupa primul val care a durat peste 15 ani, cand cuvintele la moda erau «stiinte politice», «comunicare», «relatii publice», acum cererea puternica e in zona complementara, pentru ca industriile se confrunta cu deficit de forta de munca bine calificata, atat de nivel mediu, cat si superior. Un alt trend este cresterea semnificativa a fetelor care merg spre matematica – IT – inginerie. Eu estimez ca va creste calitatea studentilor din universitatile tehnice, deci si nivelul de performanta al acestora”, a spus Marian Stas.

Vezi lista facultatilor aici

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie