Acordul de mediere in actiunea de divort prin acordul sotilor – Opinie

 

Judecatorii Cristiana Mihaela Craciunescu si Tania Badin au formulat o opinie asupra acordului de mediere in actiunea de divort prin acordul sotilor. Opinia este sustinuta de faptul ca dispozitiile art. 64 alin (11) din Legea nr. 192/2006, prevad limitativ situatiile in care instanta poate incuviinta acordul de mediere printr-o hotarare de expedient care nu cuprind si divortul, ci doar cauzele/conflictele ce au ca obiect: exercitiul drepturilor parintesti, contributia parintilor la intretinerea copiilor si stabilirea domiciliului copiilor.

Mediere61. Aspecte generale privind solutionarea divortului prin acordul sotilor

Desfacerea casatoriei constituie un drept strict personal al sotilor, care priveste statutul civil al persoanei. Solutionarea actiunii de divort este reglementata prin dispozitii speciale, atat de C. civ.[1] cat si de C. proc. civ.[2].

Divortul prin acordul sotilor cunoaste, in reglementarea Codului civil, cele mai largi posibilitati de realizare. Astfel, pentru prima data in dreptul romanesc, divortul prin acordul sotilor poate fi obtinut atat pe cale judiciara, cat si pe cale administrativa si prin procedura notariala. Fiind vorba despre o actiune cu implicatii deosebite pentru intreaga familie, fiecare dintre aceste modalitati de realizare a divortului sotilor cunoaste reglementari exhaustive in Codul civil, pentru divortul infaptuit pe cale judecatoreasca acestea fiind completate si cu prevederile Codului de procedura civila.

Astfel, divortul prin acordul sotilor pe cale administrativa sau prin procedura notariala poate fi constatat doar in conditiile prevazute de art. 375-378 Cod civil.

Divortul pe cale judiciara poate fi dispus de instanta atat in cazul existentei acordului sotilor, prevazut de art. 373 lit. a) C. civ., situatie in care sunt aplicabile dispozitiile art. 374 C. civ. coroborate cu cele ale art. 914 si urm. C. proc. civ., cat si in cazurile de divort din culpa sotilor si pentru motive de sanatate, prevazute de art. 373 lit. b), c) si d) C. civ., cand se aplica dispozitiile art. 379-381 C. civ., coroborate cu cele ale art. 914 si urm. C. proc. civ., in ambele situatii fiind incidente si dispozitiile privind efectele divortului cuprinse in art. 382 si urm. C. civ.

Desi exista reglementare speciala, clara si limitativ aplicabila, in practica instantelor judecatoresti au aparut o serie de probleme privind interpretarea dispozitiilor care privesc realizarea divortului prin acord cu interventia medierii, referitoare atat la posibilitatea consfintirii de catre instanta a acordului de mediere avand ca obiect divortul sotilor, cat si la taxa de timbru datorata, forma cererii, solutia data si calea de atac.”

Citeste opinia integrala AICI.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie