Ministrul Justitiei a participat la lucrarile Consiliului JAI in Luxemburg

 

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc a participat vineri, 10 iulie 2015 la lucrarile Consiliului Justitie si Afaceri Interne, organizat de Luxemburg, se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei.

robert cazanciucMinistrii prezenti la Consiliu au concluzionat ca fraudele la TVA ar putea fi incluse in domeniul de aplicare a proiectului de Directiva privind protectia intereselor financiare si extinderea competentei viitorului Parchet European si asupra acestui tip de fraude.

Un alt subiect luat in discutie a fost autorizarea judiciara a masurilor dispuse de procurorii europeni in dosare care implica mai multe state membre, precum si instanta competenta sa verifice masurile luate de acestia.

Robert Cazanciuc a precizat ca masurile dispuse de procurori trebuie sa fie autorizate de o singura instanta. Cu privire la competenta de verificare a masurilor dispuse de procurori, aceasta poate apartine si CJUE, dar aceasta conferire de competenta trebuie privita si din perspectiva accesului la justitie a cetatenilor, precum si a celeritatii actului de justitie.

De asemenea, a fost analizata necesitatea modificarii Regulamentului 2201 din 2003 privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materie matrimoniala si in materia raspunderii parintesti (cunoscut ca Regulamentul Bruxelles II bis). Ministrul Justitiei din Romania a apreciat ca necesara revizuirea Regulamentului, avand in vedere concluziile Raportului Comisiei Europene privind aplicarea Regulamentului Bruxelles II bis in statele membre UE.

Cu ocazia Consiliului JAI, Robert Cazanciuc a raspuns solicitarii ministrului luxemburghez al justitiei, Felix Braz, de a avea o reuniune bilaterala pentru a discuta pozitia Romaniei pe dosarele de interes pentru Presedintie. O alta intalnire bilaterala a fost fixata cu omologul sarb, Nikola Selekovic. Cei doi ministri vor discuta despre dezvoltarea colaborarii intre cele doua ministere, precum si stadiul negocierilor pe capitolul 23 (Justitie si drepturi fundamentale).

Luxemburg a preluat presedintia Consiliului UE la 1 iulie 2015.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie