Incheierea unei asigurari facultative pentru locuinta conditionata de asigurarea obligatorie

 

Incheierea unei asigurari facultative pentru locuinta este astazi conditionata de incheierea asigurarii obligatorii anunta avocatnet.ro.

asigurariPolita obligatorie acopera doar trei riscuri de baza (cutremure, alunecari de teren si inundatii), iar cei care vor protectie suplimentara pot incheia si o polita facultativa.

Legea nr. 191/2015 care intra de joi, 9 iulie in vigoare modifica Legea nr. 260/2008, iar principala noutate consta in faptul ca societatile de asigurare nu mai au voie sa incheie polite facultative pentru casele lipsite de polite obligatorii.

„Societatile de asigurare-reasigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa nu pot incheia asigurari facultative pentru o locuinta care nu are incheiat in prealabil o asigurare obligatorie PAD”, se arata in noua lege.

In plus, persoanele care nu incheie polita PAD risca sa fie amendate cu sume cuprinse intre 100 si 500 de lei.

In functie de cum sunt construite, locuintele sunt impartite in doua categorii: casele de tip A (constructiile cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) la care pretul asigurarii este de 20 de euro/an, iar suma asigurata – de 20.000 de euro si casele de tip B (constructiile cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic) la care pretul politei este de 10 euro/an si suma asigurata – de 10.000 de euro.

Polita facultativa poate acoperi toate celelalte riscuri ce pot ameninta o locuinta: incendii, furturi de bunuri sau inundatiile cauzate de spargerea unei conducte.

Marius Lungu, Sef Departament Asigurari la Corciu si Asociatii a declarat pentru avocatnet.ro ca avantajul politei obligatorii este faptul ca sumele asigurate sunt destul de mari in comparatie cu pretul acesteia, iar ca si dezavantaj ar fi imposibilitatea de a opta si pentru acoperirea altor riscuri. Avantajele politei facultative este contractul, prin intermediul caruia partile pot stabili de comun acord lista riscurilor asigurate si suma asigurata si posibilitatea asigurarii bunurilor din locuinta. Dezavantajul politei facultative este pretul mai mare.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie