Unificarea practicii judiciare – Mesajul ministrului Robert Cazanciuc de Ziua Justitiei

 

Duminica, 5 iulie 2015 la Palatul de Justitie a fost organizata ”Ziua Justitiei”, zi care se sarbatoreste in prima duminica a lunii iulie.

Robert CazanciucLa eveniment a luat parte si ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, care a pledat pentru unificarea practicii judiciare scrie agerpres.ro.

„Romania are doua rapoarte de tara consecutive care remarca progresul. Si pentru ca discutam de raportul de tara, as vrea sa privim cu atentie o remarca din ultimul document referitoare la practica neunitara. Independenta magistratului, pentru fiecare caz in parte nu e un motiv pentru a nu tine cont de solutiile date in spete similare. Unificarea practicii inseamna in primul rand predictibilitate pentru cetateni, iar aceasta predictibilitate este esentiala, mai ales daca discutam de mediul de afaceri, de investitori straini. Am spus-o si voi repeta ori de cate ori voi avea ocazia: Justitia are datoria fata de cetateni si de mediul de afaceri, are datoria sa pronunte solutii predictibile in termene cat mai scurte. Din pacate nu am reusit sa inscriem acest spirit de cooperare din interiorul sistemului si la nivelul celorlalte puteri ale statului. Nimeni nu poate contesta dreptul la initiativa legislativa al celor indreptatiti, potrivit legii, dar aceste initiative trebuie sa tina cont nu de interese conjuncturale, ci de interesul general al societatii. Viziunea asupra unui sistem solid de justitie, sanatos, durabil, presupune o armonizare a felului in care ne intelegem si ne indeplinim rolul fiecare — oameni si societatea in general. Inca persista in spatiul public prea multe discutii pe tema justitiei, discutii in care din pacate se implica si anumiti magistrati. Se exprima cu prea mare usurinta cu privire la cauze aflate pe rol. Sunt prea multe dosare discutate in spatiul public. Justitia nu se face in Parlament, nu se face la televizor, in dezbateri publice de catre oameni politici, se face doar in sala de judecata de catre un magistrat. Consumam prea multa energie, prea multe resurse in dezbateri false, pe teme fara nicio finalitate benefica cetateanului, si as vrea sa ne concentram pentru a gasi rezolvari la adevaratele probleme. Trebuie sa lasam aceste institutii sa-si indeplineasca atributiile si sa nu pronuntam noi, cei din afara, sentinte la adresa judecatorilor si procurorilor, dar nici sa nu punem etichete pe cei care sunt chemati sa raspunda, la un moment dat in fata legii, inainte ca ei sa fie condamnati definitiv de o instanta”, a declarat Robert Cazanciuc.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie