Cum va fi reinterpretata independenta unui PFA?

 

Conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6 din 7 aprilie 2015, nepublicata pana in prezent, activitatea unui PFA poate fi reinterpretata din punct de vedere al independentei fata de de beneficiarul serviciilor, iar veniturile pot fi reconsiderate de Fisc ca venituri salariale la care se platesc taxe si impozite suplimentare scrie curierulnational.ro.

persoana fizica autorizata PFAOUG nr.6/2015 prevede ca „activitate independenta este orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:
4.1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activi­tatii, precum si a programului de lucru;
4.2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
4.3. riscurile inerente activi­tatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
4.4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
4.5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
4.6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
4.7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii”.

In general, majoritatea PFA-urilor intocmesc cel mult trei conditii( 4.3., 4.5. si 4.7), lasand loc de interpretare asupra celorlalte puncte dupa cum urmeaza:

La 4.1 autoritatea fiscala poate dovedi neindeplinirea unei parti din aceasta conditie, atat timp cat specificul unei activitati poate impune ca aceasta sa se desfasoare, chiar si partial, in sediul beneficiarului ori intr-un anumit interval orar.

La 4.2 anumite PFA-uri au un singur client pe perioade foarte lungi de timp

La 4.4 folosirea sediului clientului, a serverelor si a wifi-ului acestuia vor naste semne de intrebare

La 4.6 PFA-urile din IT nu practica profesii liberale astfel incat sa aiba corpuri profesionale cu rol de reglementare sau supraveghere, deci nu vor putea indeplini vreodata aceasta conditie.

Ca atare, mediul de afaceri este din nou ”in ceata”, intrucat noile modificari aduc erori de interpretare. Mediul de business astepta ca dupa amnistia fiscala, autoritatile sa elaboreze o legislatie care sa excluda aparitia unor abuzuri.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie