Studiu sociologic „Alice in tara manualelor”: Manualele contin stereotipuri in care femeile sunt mame care pregatesc masa iar barbatii apar intr-o diversitate de meserii

 

Sociologii apreciaza ca manualele sunt diferite doar in forma, nu si in continut, potrivit unui studiu realizat de studentii si profesorii de la Facultatea de Sociologie din Bucuresti si citat de stiri.tvr.ro.

manuale ciclul primarStudiul se numeste „Alice in tara manualelor” si releva faptul ca din clasa I pana in clasa a IV-a, copiii invata, de fapt, stereotipuri in imagini. Bunicii sunt sedentari si nu aud bine, femeile sunt mame care pregatesc masa, invatatoare sau doctorite. Barbatii, in schimb, apar intr-o diversitate de meserii, dar prea putin ca tati. Cele mai multe ilustratii fac trimitere la secolul 19 sau 20: personajele folosesc telefonul cu disc, lucreaza cu stropitori, andrele sau fus.

La realizarea studiului au fost cercetate manualele pentru clasele I-IV, din anul 1982 si pana in prezent. Studiul a fost depus la Consiliul National pentru combaterea discriminarii.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie