Consiliul de Mediere: Prin propunerile legislative ale ANPC si BNR privind transpunerea Directivei 2013/11/UE, in Romania nu vor exista entitati SAL cu adevarat independente si impartiale
Consiliul de Mediere atentioneaza ca prin propunerile legislative ale ANPC si BNR privind transpunerea Directivei 2013/11/UE, in Romania nu vor exista entitati SAL cu adevarat independente si impartiale.
Riscul consta in obtinerea unui posibil control asupra rezultatului obtinut prin modalitatile de solutionare alternativa (SAL), de natura a institui un regim nefavorabil consumatorilor si comerciantilor / profesionistilor, caz in care Comisia Europeana va initia procedura de infringement impotriva Romaniei pentru netranspunerea legislatiei UE.
Vicepresedintele Consiliului de Mediere si Coordonatorul departamentului SAL-SOL, Zeno Sustac a declarat pentru Mediafax: „Propunerile legislative ale ANPC si BNR nu corespund cadrului general impus de Directiva 2013/11/UE nefiind indeplinite conditiile cu privire la cerintele de calitate in cazul procedurilor SAL, expertiza in domeniul solutionarii alternative a litigiilor in intelesul reglementarilor europene, bunele practici in domeniu, recunoasterea nationala si internationala in domeniul Alternative Dispute Resolution, procedurile de lucru, profesionistii existenti in domeniului rezolvarii alternative a disputelor (SAL) precum si principiile de desfasurare a activitatii (expertiza, independenta, impartialitate). Aceste aspecte au fost deja comunicate Comisiei Europene, Consiliul de Mediere dand aviz negativ acestor propuneri legislative”.
Consiliul de Mediere este singura autoritate de certificare in domeniul SAL, avand ca si atributi asigurarea calitatii serviciilor prestate catre public de mediatorii autorizati, practicienii cei mai importanti ai domeniului SAL la nivel national.
„Orice mediator autorizat din Romania are competenta de a media orice tip de dispute/litigii si implicit, de a media in domeniul protectiei consumatorilor. Medierea este principala procedura SAL din Romania, iar profesionistii domeniului, certificati dupa cele mai bune standarde UE in domeniul rezolvarii alternative, pe cale amiabila a conflictelor, sunt profesionistii cu cea mai larga acoperire si cea mai vasta expertiza in randul practicienilor SAL din Romania. Responsabilitatea certificarii acestor entitati SAL existente ii revine, din anul 2008, Consiliului de Mediere, organism de control si reglementare in domeniu.” a declarat presedintele Consiliului de Mediere, Mugur Mitroi.
De asemenea, Ion Dedu, membru in Comisia Permanenta a Consiliului de Mediere sustine ca atat BNR cat si ANPC s-ar afla in conflict de interese daca legislatia propusa de aceste entitati in domeniul SAL ar fi aprobata in forma actuala. ”Nu te poti numi Autoritatea Nationala in domeniul Protectiei Consumatorului si sa ai pretentia neutralitatii si a impartialitatii in domeniul SAL.”
”Consiliul de Mediere isi manifesta increderea ca implementarea Directivei in domeniul SAL nu va da nastere unor „dispute intre ANPC şi banci” asa cum a aparut recent intr-un articol pe Mediafax.ro, ci va contribui la rezolvarea lor in mod durabil, competent si echidistant, cu beneficii pentru consumatori si profesionisti.” se arata in comunicatul CdM.
”Solutionarea alternativa a disputelor se afla incepand cu anul 2006 in apanajul profesionistilor domeniului -mediatorii autorizati – ca o CONDITIE impusa Statului Roman in vederea aderarii la Uniunea Europeana. De precizat este si faptul ca, Statul Roman nu poate implementa o Directiva prin nerespectarea prevederilor din doua directive, inclusiv din Directiva de implementat.” se mai arata in comunicat.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!