Dizolvarea societatii din oficiu

 

Nedepunerea la timp a bilanturilor poate duce la dizolvarea societatii din oficiu informeaza avocatnet.ro.

ONRC1Legea societatilor comerciale a fost modificata iar reglementarea apare in Legea nr. 152/2015 promulgata de presedintele Romaniei.

Firmele vor putea fi dizolvate la cererea oricarei persoane interesate, dar si a Oficiului National al Registrului Comertului, iar dupa dizolvare lichidatorul va fi numit de catre ONRC.

Dizolvarea din oficiu poate fi aplicata in situatia in care perioada de intarziere va fi mai mare de 60 de zile lucratoare.

Dizolvarea societatilor va mai putea fi pronuntata in cazul in care: societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni; actionarii/asociatii au disparut ori nu au domiciliul cunoscut ori resedinta cunoscuta (in prezent, dispozitia face referire doar la disparitia asociatilor); nu mai sunt indeplinite conditiile referitoare la sediul social (inclusiv ca urmare a expirarii duratei actului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social ori transferului dreptului de folosinta sau proprietate asupra spatiului cu destinatie de sediu social); a incetat activitatea societatii sau aceasta n-a fost reluata dupa inactivitatea temporara, care nu poate fi mai lunga de trei ani de la data inscrierii in registrul comertului; societatea nu si-a completat capitalul social, in conditiile legii.

Lichidatorul ales trebuie sa fie inscris in Tabloul Practicienilor in Insolventa. Remunaratia acestuia va fi una fixa in cuantum de 1.000 de lei

La trei luni de la momentul ramanerii definitive a hotararii de dizolvare in cazul in care nu va exista nicio cerere de numire a lichidatorului, ONRC sau orice persoana interesata va putea sa ceara tribunalului radierea firmei din registrul comertului.

In ceea ce priveste apelul impotriva hotararii de radiere, acesta va putea fi facut de catre orice persoana interesata in termen de 30 de zile de la afisarea listei cu societatile pentru care ONRC va formula astfel de actiuni.

Termenul de lichidare a societatii va fi in continuare de un an, dar modificarea consta in faptul ca ONRC va putea sa prelungeasca acest termen si nu tribunalul, asa cum este prevazut in momentul de fata.

Perioada in care vor trebui numiti lichidatorii va fi marita de la 30 la 60 de zile, iar in 15 zile de la terminarea lichidarii, lichidatorii vor depune la registrul comertului cererea de radiere a societatii.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie