Hotarare ICCJ privind competenta teritoriala in cazul litigiilor de munca

 

In cazul cererilor de chemare in judecata avand ca obiect conflicte de munca, competenta teritoriala este una alternativa a hotarat Inalta Curte de Casatie si Justitie, scrie juridice.ro.

ICCJReclamantul este cel care face alegerea intre mai multe instante competente: cea de la locul unde isi are domiciliul reclamantul sau cea de la locul de munca al acestuia.

Art. 269 alin. (1) C. muncii, stipuleaza in alin. (1) ca: „Judecarea conflictelor de munca este de competenta instantelor judecatoresti stabilite potrivit legii” iar alin. (2) prevede ca „Cererile referitoare la cauzele prevazute la alin. (1) se adreseaza instantei competente in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul sau resedinta”, iar pe de alta parte art. 210 din Legea nr. 62/2011 prevede ca „Cererile referitoare la solutionarea conflictelor individuale de munca se adreseaza tribunalului in a carei circumscriptie isi are domiciliul sau locul de munca reclamantul”. Articolul 216 din acelasi act normativ stipuleaza ca: ” Dispozitiile prezentei legi referitoare la procedura de solutionare a conflictelor individuale de munca se completeaza in mod corespunzator cu cele C. proc. civ.”, astfel ca potrivit art. 12 C. proc. civ., „Reclamantul are alegerea intre mai multe instante deopotriva competente”.

Vezi Decizia nr. 411 din 11 februarie 2014 pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie