Intrebare pentru ANAF: Pentru venituri de 2 lei din dobanzi cat datoreaza o persoana fizica contributia la sanatate? Raspuns ANAF: 53,625 de lei

 

Persoanele fizice care obtin venituri doar din dobanzi, chirii sau dividende datoreaza contributia obligatorie la sistemul public de sanatate care este 5,5% din veniturile realizate scrie avocatnet.ro

CASSCu toate acestea, pentru calculul CASS sunt stabilite limite inferioare si superioare astfel incat sumele datorate nu pot fi mai mici decat 5,5% din salariul minim brut pe tara.

In momentul de fata salariul minim brut pe tara este de 975 de lei, deci contributia datorata este de 53,625 de lei.

Incepand cu 1 iulie 2015, salariul minim va fi de 1050 de lei, iar contributia datorata Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate va fi de 57,75 de lei.

Plafonul maxim este stabilit la valoarea a cinci ori castigul salarial mediu brut. Salariul mediu brut este de 2.415 lei in prezent, iar suma asupra careia se va aplica cota de 5,5% a contributiilor de asigurari sociale de sanatate nu poate depasi 12.075 de lei chiar daca veniturile realizate de un contribuabil sunt mai mari de atat.

Intrebarea a fost pusa pe 10 iunie 2015 de un contribuabil Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pe pagina de Facebook pe care institutia acorda saptamanal asistenta si indrumare online.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie