Investitorii din piata de capital sustin ca procesul de delistare a societatilor de pe piata Rasdaq este o batjocura si se realizeaza in conditii de jungla
Investitori din piaţa de capital acuză că delistările de pe piaţa Rasdaq nu se fac la preţuri echitabile. Diferenţa între valoarea intrinsecă a pachetelor şi cea a ofertelor văduveşte indirect şi bugetul statului, spune unul dintre ei.
O „batjocură“ şi în condiţii de junglă – aşa au caracterizat investitorii cu care am vorbit procesul de delistare a societăţilor de pe piaţa Rasdaq. Nerespectarea termenelor delimitate de legea 151/2014 pentru desfiinţarea acestui segment de la Bursa de Valori Bucureşti şi preţuri inechitabile în ofertă sunt principalele aspecte reclamate de acţionarii minoritari care au optat pentru procedurile de retragere din firmele care ies de la tranzacţionare.
Evaluările sunt cele care îi exasperează cel mai mult în măsura în care multe dintre acestea nu ar reflecta valorile fundamentale ale emitenţilor în care au investit. Prejudiciile care se arată ca nemijlocite pentru investitorii de portofoliu se traduc însă, indirect, şi printr-o văduvire a bugetului de stat, atrage atenţia Victor Savu, investitor cu experienţă de aproape 20 de ani pe piaţa de capital românească. Când agenţii Fiscului cutreieră restaurantele pentru a-i căută în şorţ pe ospătari, este cel puţin ciudat că este trecută cu vederea o evaziune uşor verificabilă în preţurile tranzacţiilor de delistare, a declarat el pentru revista Capital.
Cât de mare ar fi această evaziune fiscală pe care nu o vede nimeni? Am pus mâna pe creion şi am făcut calcule doar pentru o mână de firme care nu sunt cele mai mari din cei aproape 200 de emitenţi care se delistează, dar unde discrepanţa dintre active şi preţul din ofertă este mare; diferenţele între valoarea ofertelor şi cele din raportările anterioare se ridică la câteva sute de mii de lei. Nu putem şti fiecare investitor la ce preţ a intrat pentru a calcula câştigurile lor nete impozabile, dar undeva diferenţa de impozit ar fi de ordinul zecilor de mii, spune Savu.
Citeste mai departe pe capital.ro
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.