Registrul de evidenta a zilierilor

 

Registrul de evidenţă a zilierilor reprezintă: a) documentul oficial cu regim special de evidenţă a lucrătorilor zilieri; b) sursă de date pentru elaborarea pe plan naţional a politicilor în domeniul Registruocupării forţei de muncă identificării cazurilor de muncă nedeclarată, precum şi în domeniul fiscal; c) sursă administrativă de date pentru sistemul informaţional statistic cum ar fi: statistica curentă, urmărirea indicatorilor referitori la evoluţia gradului de ocupare şi al pieţei muncii, monitori­zarea cazurilor de muncă nedeclarată, cu precădere în anumite domenii de activitate, organizarea unui sistem de anchete prin sondaj, potrivit Contzilla.ro. Modelul, conţinutul şi instrucţiunile de completare a registrului sunt cele prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 la Legea nr. 52/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru asigurarea unei evidenţe unitare referitoare la utilizarea forţei de muncă a lucrătorilor zilieri, beneficiarul de lucrări, organizează conducerea şi ţinerea la zi a registrului.

Înregis­trarea în registru se face în ordine cronologică, pentru toţi zilierii cu care beneficiarul are raporturi de muncă în baza legii. Beneficiarul de lucrări transmite către inspectoratul teritorial de muncă o copie a registrului conţinând înregis­trările din luna precedentă, certificată “conform cu originalul”. Registrul se achiziţionează de la inspectoratul teritorial de muncă pe teritoriul căruia îşi are sediul beneficiarul de lucrări şi/sau, după caz, de la inspectoratul teritorial de muncă pe teritoriul căruia se află su­cursala, agenţia, reprezentanţa, punctul de lucru sau alte asemenea unităţi fără personalitate juridică, în cazul în care le-a fost delegată competenţa de a încheia raporturi juridice cu zilieri. Registrul se păstrează la sediul beneficiarului de lucrări şi/sau, după caz, la sediul sucursalei, agenţiei, reprezentanţei, punctului de lucru sau al altor asemenea unităţi fără personalitate juridică, iar o copie după acesta se transmite la inspectoratul teritorial de muncă pe teritoriul căruia îşi desfăşoară activitatea aceste entităţi. Regis­trul va fi numerotat, parafat şi legat. Beneficiarul de lucrări răspunde de respectarea preve­derilor legale privind conduce­rea, completarea şi păstrarea registrului, fiind responsabil de corectitudinea datelor înscrise în registru. La fiecare înscriere a unui zilier în registru numele şi prenumele se înscriu cu litere mari de tipar, cu menţionarea şi a iniţialei tatălui. Denumirea beneficiarului de lucrări se înscrie în registru cu litere mari de tipar, fără prescurtări. Costin Niţu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie:

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie