Restaurantele nu au redus preturile dupa reducerea TVA la alimente

 

Efectele reducerii TVA la alimente se lasă aşteptate în restaurante, baruri sau în magazinele de bloc. Mulţi patroni au profitat de materia primă mai ieftină pentru a-şi majora, de fapt, profiturile. Reprezentanţii asociaţiilor de profil spun că reducerile de preţ nu pot depăşi 10 procente din cauza costurilor mai mari cu forţa de muncă sau cu utilităţile.

nota de plata restaurantEchipa Ştirilor TVR dă exemplul unui restaurant din Cluj, unde preţurile sunt neschimbate, în ciuda reducerii TVA la 9%. Proprietarul localului spune că materia primă reprezintă doar jumătate din costurile preparatelor din meniuri şi că nu-şi permite să le ieftinească.

Puţin pentru client, mai mult pentru patron. Fiecare ban strâns zilnic din reducerea taxei pe valoare adăugată înseamnă un venit mai mare la finalul lunii.

Calculele făcute de reprezentanţii asociaţiei restaurantelor arată că TVA scăzută de la 1 iunie ar trebui să se simtă între 5 şi 10% în meniurile restaurantelor. Ieftinirile vor fi mai mici in cazul meniurilor care conţin şi alcool, care are TVA de 24 la sută.

Cele mai mari reduceri de preţ le-au facut marile lanţuri de magazine. Preţurile la raft au scăzut cu până la 12,5 procente. stiri.tvr.ro

Cuvinte cheie: , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie