De ce a ratat Romania al treilea mare producator auto?
Aproape jumătate din exporturile României sunt reprezentate de mașini și echipamente de transport. Pe lângă cei doi mari producători Automobile Dacia și Ford România în țara noastră există zeci sau chiar sute de producători de component auto. De aproape 8 ani se vorbește despre intrarea pe piața locală a celui de-al treilea mare producător, însă șansele ca acest lucru să se întâmple sunt infime.
Deși România este luată în calcul de marii jucători din sectorul auto atunci când vine vorba de extindere sau intrare pe noi piețe, țara noastră pierde competiția în favoarea altor țări din Europa.
Care sunt motivele?
Poate vă mai amintiți că în anii de boom economic România “se afla în cărți” pentru investiția celor de Daimler, care într-un final au ales localitatea Kecskemet din Ungaria pentru investiția de peste 800 de milioane de euro.
În urmă aproximativ patru ani, Călin Popescu Tăriceanu, care deținea funcția de premier în perioada în care germanii de Mercedes – Benz purtau discuții cu autorități din mai multe state europene pentru noua fabrică, a explicat că Daimler își alesese zona în care voiau să construiască uzina, dar s-au găsit speculanți imobiliari care au vrut să profite de acest lucru și au săltat artificial prețurile la terenuri. „Am fost în Germania, personal, ca să mă întâlnesc cu președintele grupului Daimler-Benz, acțiune în care am fost ajutat chiar de conaționalul nostru Ion Țiriac”, își amintește Călin Popescu Tăriceanu, arâtând, în continuare că Mercedes „ne-a spus că și-a stabilit zona unde vrea să facă investiția, care este o fâșie aflată undeva pe granița de vest a țării, adică între Oradea și Timișoara”. „Lucrurile, din păcate, au mers prost, nu pentru că a fost infrastructura neadaptată, pentru că acolo distanțele de transport până la graniță sunt extrem de scurte, ci pentru că autoritățile locale din Timiș, Arad și Bihor nu au fost în stare să le pună la dispoziție un teren în condiții avantajoase (circa 300 de hectare) și au intervenit diverși speculanți imobiliari, care au vrut să facă o afacere profitabilă, personală din această proiect, cu implicarea „discretă” a autorităților locale”, spune fostul premier.
Citeste mai departe pe capital.ro
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.