Evaziune fiscala. Solutionarea laturii civile in cazul condamnarii – RIL promovat
Procurorul General al României, Tiberiu-Mihail Niţu, a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu recurs în interesul legii vizând modul de soluţionare al laturii civile în cazul condamnării inculpaţilor pentru infracţiuni de evaziune fiscală.
Examenul jurisprudenţei existente în materie evidenţiază două orientări, relevând caracterul neunitar al acesteia.
I. Într-o orientare, majoritară, instanţele, dispunând condamnarea pentru evaziune fiscală, au obligat inculpaţii către Statul Român, reprezentat prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, la plata prejudiciului cauzat cu dobânzile şi penalităţile de întârziere, dobânda calculată până la achitarea integrală a acestuia.
În susţinerea acestui punct de vedere, s-a arătat că, în cazul obligării inculpatului condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală la plata obligaţiilor fiscale accesorii până la achitarea efectivă a debitului, operează principiul reparării integrale a prejudiciului, principiu ce guvernează materia răspunderii civile.
Instanţele au reţinut că, potrivit dispoziţiilor art. 120, art. 120^1 şi art. 1244^1 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, sumele datorate cu titlu de creanţe fiscale dau naştere la obligaţii accesorii constând în dobânzi, penalităţi şi majorări de întârziere, astfel încât, în virtutea principiului mai sus-menţionat, se impune obligarea inculpatului la plata acestor sume de la data scadenţei obligaţiei de plată şi până la achitarea integrală a debitului principal.
II. Într-o altă abordare, instanţele au dispus obligarea inculpaţilor condamnaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală conform Legii nr. 241/2005 la plata către Statul Român reprezentat prin A.N.A.F. a prejudiciului cauzat cu dobânda legală aferentă debitului, cu titlu de „damnum emergens” (folos nerealizat), dobândă calculată până la achitarea integrală a acestuia.
Instanţele au apreciat că, în cazul acţiunii civile exercitate în aceste situaţii, nu pot fi puse în sarcina inculpaţilor şi nu se pot acorda dobânzile, majorările şi penalităţile de întârziere prevăzute de Codul de procedură fiscală, singurele sume care pot însoţi creanţa principală fiind cele echivalente dobânzii legale în considerarea dispoziţiilor art. 1088 din Codul civil anterior.
În caz contrar, s-ar încălca principiul egalităţii persoanelor în faţa legii şi autorităţilor publice, consfinţit de Constituţie şi de Legea nr. 304/2004, întrucât unei categorii aparte de creditori, printre care şi statul, s-ar acorda alte sume decât cele ce se acordă în mod obişnuit în procesul penal.
Opinia Procurorului General este în sensul că soluţia legală în această materie este cea ilustrată de prima orientare jurisprudențială.
:: Textul integral al recursului în interesul legii
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.