Romania obligata sa schimbe regulile din domeniul proprietatii intelectuale
Schimbarea regulilor europene din domeniul proprietății intelectuale ar putea avantaja enorm economia românească. Sau, cel puțin, acele domenii care sunt bazate pe creativitate, cum ar fi industria IT, cinematografia, domeniul muzical și altele de acest fel. Concret, România este obligată să schimbe regulile jocului în privința gestiunii colective a drepturilor de autor și a drepturilor conexe.
Comisia Europeană dorește mai multă transparență și o distribuire echitabilă în administrarea banilor adunați de organismele de gestiune colectivă a drepturilor de autor. Practic, creșterea transparenței în domeniu, corelată cu creșterea veniturilor celor care produc valoare adăugată mare în domeniul proprietății intelectuale vor stimula dezvoltarea acestui domeniu. Aceasta este concluzia primei conferințe internaționale ținută la Cluj de către Organizația Mondială pentru Proprietate Intelectuală și de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor.
Noi reguli europene
„România trebuie să transpună în dreptul intern, până în aprilie 2016, prevederile Directivei Europene 26 din 2014. Din fericire, însă, actuala legislație românească are deja transpuse în practică cele mai importante principii din directiva europeană. Putem spune că România poate reprezenta un model de bune practici pentru țările din regiune, dar și pentru alte țări europene, cum ar fi, de exemplu, Olanda”, a spus directorul general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, Leonard Horvath. Printre lucrurile bune introduse în sistemul legislativ românesc o dată cu adoptarea Legii 8/1996 referitoare la proprietatea intelectuală se numără o protecție sporită pentru drepturile de autor.
Piratarea sau plagierea unor opere protejate reprezintă infracțiune. Nu există în această lege vreo contravenție, ci persoanele care încalcă legea se aleg direct cu dosar penal. Experții în domeniu afirmă că au existat perioade în care aplicarea legii nu a fost prea mult luată în serios. Însă lucrurile s-au schimbat semnificativ din anii 2000, când România a început negocierile de aderare la Uniunea Europeană; mai întâi, la presiunea oficialilor europeni, iar apoi, pe măsură ce creatorii de proprietate intelectuală din România înțelegeau utilitatea aplicării normelor legale care le protejează creațiile. Acesta este unul dintre motivele pentru care rata pirateriei în domenii cum ar fi software-ul pentru calculatoare a scăzut spectaculos în România.
Citeste mai departe pe romanialibera.ro
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.