Ce spun expertii care au studiat proiectul noii Legi a Educatiei?

 

Concurs de admitere la liceu pe bază de merit, clasa pregătitoare trecută la grădiniţă cu denumirea „grupa mare pregătitoare“, învăţământ profesional de doi ani, şi retragerea de la ora de Religie prin cerere ca înainte. Acestea sunt doar câteva dintre prevederile proiectului noii Legi a Educaţiei care ar trebui să reformeze sistemul din temelii.

eleviNoua Lege a Educaţiei va bulversa şi mai tare sistemul, şi sub nicio formă nu-l va reforma din temelii aşa cum au promis autorităţile, dacă proiectul noii legi scos din sertarele Comisiei pentru Învăţământ de la Senat nu va fi serios modificat. Cel puţin aşa susţin experţii în Educaţie care l-au studiat.

Mai exact, aceştia susţin că preşedintele Comisiei pentru Învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu, a trimis spre dezbatere un proiect „desenat” în 2009-2010 ca alternativă la Legea Educaţiei pe care o avem acum (Legea 1/2011) şi că nu a fost actualizat cu schimbările din ultimii ani. Spre exemplu, clasa pregătitoare este denumită „grupa mare pregătitoare“ şi este trecută în învăţământul preşcolar, nu în învăţământul primar, unde este inclusă în prezent şi pentru care şcolile au făcut mari eforturi ca să creeze spaţiu suficient. În plus, articolul de lege privind înscrierea la ora de Religie nu este pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale prin care elevii trebuie să depună cerere de participare şi nu de retragere de la această materie. O altă problemă este învăţământul profesional, care deşi a fost făcut cu o durată de trei ani, în proiect este trecut doar cu doi ani.

Citeste mai departe pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie