Acord comercial intre UE si SUA. Recomandari facute negociatorilor Comisiei Europene pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comet si Investitii

 

Un acord comercial între UE și SUA ar trebui să aprofundeze accesul UE pe piața SUA, dar nu trebuie să submineze standardele UE sau dreptul de a reglementa în interes public, au spus deputații din Comisia pentru comerț internațional în propunerile de recomandări votate joi. Instrumentele pentru rezolvarea disputelor între investitori și state trebuie reformate și îmbunătățite, adaugă ei.

UE si SUARecomandările făcute negociatorilor Comisiei Europene pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), aprobate în comisia parlamentară cu 28 de voturi la 13 și 0 abțineri, trebuie să fie aprobate de plen.

Este necesar un acord ambițios, dar echilibrat

PIB-ul Uniunii ”depinde foarte mult de comerț și export”, de aceea un acord ”bine făcut” cu SUA ar putea crește contribuția industriei la PIB-ul UE cu 15- 20% până în 2020, iar firmele UE, în special cele mici, mijlocii și microîntreprinderile, ar putea beneficia de o piață de 850 milioane de consumatori, se arată în text.

Pe de altă parte, rezultatele unui alt studiu sunt contradictorii, arătând că beneficiile reale ale TTIP pentru economia UE sunt dificil de evaluat, arată deputații. De aceea, ei subliniază că negocierile trebuie să fie transparente, pentru a putea duce la un acord ”ambițios”, dar ”echilibrat”, cu beneficii împărtășite de toate statele membre UE, ducând la ”un mediu economic eficient și favorabil competitivității” și eliminând barierele comerciale non-tarifare. Trebuie garantate un nivel înalt de protecție pentru consumatorii UE, pentru datele lor, sănătate și siguranță, iar dumpingul social, fiscal și de mediu trebuie prevenite, mai arată deputații.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie