Reducerea TVA a pus presiune pe pretul fermierilor care vand laptele si cu 0,50 lei
Scăderea prețului cu care fermierii vând laptele este o certitudine. Singura problemă este că nimeni nu poate aprecia concret dimensiunea unui fenomen care amenință cu dispariția micilor ferme de vaci, cu atât mai mult cu cât crescătorii vorbesc că de la 1 iunie, mai mulți procesatori nu doar că au anunțat că vor coborî din nou prețul, dar vin și cu alte condiții dictate de legislația națională.
În zona Timișului, la Voiteg, un tânăr fermier anunța zilele trecută că el și toți crescătorii de bovine din sat au fost înștiințați de către procesatorul Olympus că, de la 1 iunie, prețul de achiziție al laptelui va fi scăzut la 0,70 de bani de la 0,90 de bani cât este în prezent. ”Firma Olympus, de la 1 iunie, dorește să scadă plata laptelui de bovine la 70 bani pe litru, iar fiecare fermier să aibă carnet de producător sau PFA, altfel nu vor mai colecta laptele”, a declarat tânărul crescător de vaci din Voiteg.
La doar două luni de la eliminarea cotelor de lapte, conform spuselor fermierului, prețul laptelui preluat din județul Timiș de un mare procesator va scădea cu 22% începând de la 1 iunie. La nivel național, în ultimul an, prăbușirile sunt, în unele locuri, mult mai mari, apropiindu-se vertiginos de 50%, situație de care crescătorii de bovine au înștiințat deja autoritățile.
Fenomen analizat de fermieri pe baza prețului din contracte
“Noi am făcut un material amplu pe acest subiect și am sesizat, săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale legat de situația prețului laptelui la poarta fermei. Prețul la poarta fermei din aprilie 2014 și până în aprilie 2015 a scăzut, în procente, de la 47,83% până la 36,8%. Toate aceste procente au fost calculate pe baza contractelor pe care le-au semnat fermierii cu marii procesatori. Această scădere a prețului la poarta fermei nu se regăsește în prețul de la raft al produselor lactate, ceea ce înseamnă că undeva pe parcursul lanțului, cineva a facut profituri imense și trebuie să vedem dacă aceste profituri se regăsesc în declarațiile financiare ale celor care preiau laptele de la poarta fermei”, a declarat pentru Agrointeligența Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.
Citeste mai departe pe agrointel.ro
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.