Radu Ghetea despre Legea falimentului personal

 

Legea falimentului personal alimentează şi mai mult războiul dintre bănci şi clienţi. Bancherii recunosc deschis că nu le convine ca datornicii să scape prea uşor de plata restanţelor. De cealaltă Radu Gheteaparte, clienţii acuză că au ajuns aproape de insolvenţă tocmai din cauza practicilor abuzive ale băncilor – comisioane pentru orice şi dobânzi exagerate. Băncile nu neagă, dar nici nu recunosc. Spun doar că riscurile sunt mari şi că trebuie să-şi acopere cheltuielile. Nu putem risca să vină deponenţii şi noi să nu avem de unde să le dăm banii înapoi, spune Radu Gheţea, preşedintele de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor, într-un interviu pentru Digi24.

„Mi-aş permite să va spun – şi mi-ar plăcea să cred că multe persoane sunt de acord cu mine – și anume că această situaţie în care relația bancă-client e mai tensionată, dvs aţi spus băncile sunt hulite de către clienţi, aş vrea să va spun că nu este specific României, nu suntem diferiţi faţă de ce se întâmplă în Ungaria, Cehia, America sau alte zone de pe glob, care au trecut printr-o criză economică, financiară, bancară şi în care o parte dintre clienţi au avut sau au de suferit.

Ceea ce ar trebui să gândim specific României este cum reuşim să atenuăm această prăpastie sau diferenţa care s-a creat între opinia băncilor şi a clienţilor despre bănci. Opinia băncilor despre clienţi va asigur că nu s-a schimbat, chiar dacă băncile sunt hulite în acest moment sau au fost mai mult sau mai puţin. Eu cred că opinia băncilor despre clienţi nu s-a schimbat, şi anume clientul este stăpânul nostru.

Concret, să nu credeţi că băncile sunt foarte entuziaste că un client spune: eu de mâine sunt în insolvenţă , te rog să nu te mai atingi de mine până nu fac eu un plan de restructurare, să vedem când îţi dau eu banii, dacă comitetul creditorilor va fi de acord cu ce am propus eu. Durează ani şi ani de zile. Între timp, feraă, fabrica, echipamentul care a fost pus în garanţie se degradează, se deteriorează şi nu mai merge decât de vândut la fier vechi sau la un preţ foarte jos şi bineînţeles că banca pierde. La fel se întâmplă şi în foarte multe cazuri la persoanele fizice care au luat credite fără garanţii şi nu ai ce să execuţi. Chiar şi executarea garanţiilor în cazul persoanelor fizice nu e chiar aşa de simplă, pentru că trebuie să ai grijă să nu-i iei casa în care locuieşte, deci sunt anumite restricţii.

Citeste interviul integral pe digi24.ro

Cuvinte cheie: ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie