Solutiile pentru Posta Romana: Privatizarea sau listarea

 

Interviu cu domnul Alexandru Petrescu, directorul general al Poştei Române

posta romana 1Operatorul belgian de servicii poştale „bpost” trebuie să trimită oferta finală pentru privatizarea Poştei Române până la 28 septembrie 2015, în acest moment fiind derulată etapa de „due dilligence” financiar, fiscal, juridic, după cum ne-a spus domnul Alexandru Petrescu, directorul general al Poştei Române, în cadrul unui interviu.

Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a acceptat, în februarie, oferta neangajantă depusă de „bpost” pentru achiziţionarea pachetului de 51% din acţiunile deţinute la Compania Naţională Poşta Română.

În cazul în care privatizarea eşuează, planul „B” este listarea la Bursă, potrivit domnului Petrescu.

Poşta Română a încheiat anul trecut cu profit, după cinci ani de pierderi.

„Viitorul serviciilor poştale este în furnizarea serviciilor financiare, bancare şi de asigurări de bază, pentru creşterea gradului de incluziune financiară la nivel naţional”, apreciază directorul general al companiei.

La sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, Poşta şi-a lansat propriul broker de asigurări, şi urmăreşte să înfiinţeze, în colaborare cu o entitate bancară (respectiv Nextebank), „Poşta Română Servicii Financiare”, sub brandul căreia să ofere servicii financiare.

Reporter: Care este viitorul serviciilor poştale, în era tehnologiei?

Alexandru Petrescu: Viitorul serviciilor poştale se găseşte în creşterea gradului de tehnologizare a comunicării între persoane fizice şi între acestea şi persoane juridice. De asemenea, viitorul este în servicii logistice cât mai rapide de transport al bunurilor, asociate creşterii comerţului electronic. Nu în ultimul rând, viitorul serviciilor poştale este în furnizarea serviciilor financiare, bancare şi de asigurări de bază, pentru creşterea gradului de incluziune financiară la nivel naţional.

Reporter: Cum s-au finalizat discuţiile de la Bruxelles referitoare la aspectele concurenţiale legate de privatizarea Poştei Române, mai exact la suspiciunile privind un ajutor de stat?

Alexandru Petrescu: Discuţiile de la Bruxelles cu reprezentanţii DG Competition s-au concentrat pe modalitatea în care Poşta Română poate obţine din partea Comisiei Europene o decizie prin care să se constate faptul că operatorul naţional de servicii poştale nu a beneficiat de ajutoare de stat de la intrarea României în UE. În acest sens, au fost stabilite principalele repere şi informaţii referitoare la activitatea companiei şi care ar putea fi considerate ajutor de stat în temeiul Regulamentului (CE) nr. 800/2008 al Comisiei din 6 august 2008. Aceste informaţii vor fi parte din notificarea pe care România o va transmite Comisiei Europene şi care vor susţine inexistenţa unor ajutoare de stat către Poşta Română, ulterior integrării în Uniunea Europeană.

Citeste interviul integral pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie