Suma egala cu de 10 ori amenda platita de comerciantii sanctionati va fi restuita daca instanta de judecata anuleaza procesul-verbal de constatare a contraventiei

 

Deputaţii au adoptat, în cadrul şedinţei de ieri, un proiect de lege care stabileşte că suma egală cu de 10 ori amenda, achitată de comercianţi sancţionaţi şi cu suspendarea activităţii, va fi restituită acestora în situațiile în care instanța de judecată anulează procesul-verbal de constatare a contravenției.

esalonare la plata, baniLa începutul acestei luni au fost stabilite noi reguli privind suspendarea activităţii comercianţilor care au sume nejustificate în casa de marcat, aceştia putând să îşi reia activitatea înainte de termenul de 30 de zile, dacă achită amenda stabilită şi o sumă egală cu de 10 ori amenda aplicată. La momentul actual, această sumă nu se restituie, chiar dacă instanţa de judecată anulează procesul-verbal de constatare a contravenţiei.

Însă, prin proiectul de lege privind aprobarea OG nr. 10/2015, adoptat astăzi de Camera Deputaţilor, se modifică articolul 11 alin. 1 lit. e) din OUG nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Astfel, dacă măsura suspendării activității a fost considerată neîntemeiată de către o instanță de judecată, atunci suma de bani egală cu de 10 ori amenda aplicată, plătită de operatorul economic tocmai în scopul continuării activității, va fi restituită, neputând să rămână la dispoziția statului.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie