Recomandarile Comisiei Europene pentru Romania in 2015

 

Comisia Europeană cere guvernului de la Bucureşti să ia măsuri compensatorii astfel încât să aibă siguranţa că România se menţine în limitele convenite ale disciplinei fiscale şi bugetare şi după intrarea în vigoare a programului de relaxare fiscală iniţiat de guvern.

comisia europeana1„România a în­re­gistrat progrese considerabile, dar ne dorim foarte mult ca aceste progrese şi rezultatul la care s-a ajuns, stabilitatea macroeconomică, să poată să fie menţinute şi în niciun caz nu ne dorim să vedem paşi înapoi. E de înţeles că s-au luat anumite măsuri de relaxare fiscală, înţelegem în totalitate raţiunile care au stat la baza acestor măsuri, dar vrem să ne asigurăm că sunt luate şi măsurile compensatorii, astfel încât România să păstreze aceste fundamente macroeconomice care o plasează în momentul de faţă printre statele membre cele mai stabile şi mai disciplinate bugetar şi fiscal din UE“, a declarat ieri, potrivit Mediafax, Angela Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, în cadrul evenimentului de lansare oficială a recomandărilor Comisiei Europene pentru România în 2015.
Să fie luate măsuri pentru a finaliza programul de asistenţă financiară cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Să limiteze abaterea de la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) din 2015 la maximum 0,25% din PIB (cu alte cuvinte să aibă un deficit structural maximum 1,25% din PIB), iar în 2016 să revină la obiectivul pe termen mediu (1% din PIB deficit structural).

Să pună în aplicare o strategie cuprinzătoare de respectare a obligaţiilor fiscale.

Să consolideze sistemele de control pentru a combate munca nedeclarată.

Să continue procesul de egalizare a vârstei de pensionare pentru bărbaţi şi femei.

Să consolideze măsurile privind piaţa forţei de muncă, în special în cazul tinerilor neînregistraţi şi al şomerilor pe termen lung.

Să se asigure că Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă dispune de personalul adecvat şi să stabilească, în consultare cu partenerii sociali, orientări clare privind stabilirea transparentă a salariului minim.

Să introducă venitul minim de inserţie, să crească oferta şi calitatea serviciilor de educaţie şi îngrijire a copiilor preşcolari, în special în cazul romilor, şi să adopte strategia natională pentru reducerea părăsirii timpurii a şcolii.

Să continue Strategia Naţională de Sănătate 2014-2020.

Să adopte legea privind reformarea guvernanţei corporative a întreprinderilor de stat. Iulian Anghel, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie