O noua Directiva a Parlamentului European: Bancile, auditorii, avocatii sau agentii imobiliari obligati sa raporteze tranzactiile suspecte efectuate de clientii lor

 

Parlamentul European a adoptat o nouă Directivă împotriva spălării banilor, prin care băncile, auditorii, avocaţii sau agenţii imobiliari sunt obligaţi să raporteze tranzacţii suspecte efectuate de clienţii lor. Această a patra Directivă îşi propune să extindă aria de instrumente cu care autorităţile să îi poată identifica şi trage la răspundere pe cei care îşi ascund banii iliciţi în paradisuri fiscale.

parlament-ueNouă directivă împotriva spălării banilor obligă în premieră statele membre ale Uniunii Europene să ţină nişte registre cu identitatea reală a beneficiarilor unor conturi sau societăţi. Asta înseamnă că, de-acum încolo, metoda spălării banilor prin intermediul unor off-shore-uri va fi greu de aplicat sau aproape imposibil de pus în practică.

Registrele respective, disponibile în toate cele 28 de ţări membre ale Uniunii, vor putea fi consultate în baza interesului legitim de către organizaţii neguvernamentale sau jurnalişti de investigaţie, în cazul suspiciunii unor cazuri de corupţie sau finanţare a terorismului internaţional.

Thimothy Kirkhope, raportor PE: „Posibilitatea de a urmări traseul banilor şi de a recupera prejudiciul este importantă, aşa cum este important şi spaţiul în care astfel de infractori pot opera. Sper ca această directivă să ajute autorităţile atât la diminuarea acestui spaţiu de manevră, cât şi la găsirea banilor”.

Eurodeputaţii au aprobat totodată şi un regulament privind „transferul fondurilor”, care are ca scop îmbunătăţirea urmăririi celor care efectuează şi care primesc plăţi şi au clarificat regulile pe care trebuie să le respecte persoanele predispuse la fraudă.

Monica Macovei, europarlamentar: „Se înăspreşte regimul persoanelor expuse politic. E vorba de toate persoanele care au funcţii de conducere, preşedinte, premier, europarlamentar, care, de câte ori se vor duce la bancă vor semna o declaraţie de persoane expuse politic pentru că sunt predispuse la comiterea de fraude, fiindcă au pe mână mulţi bani şi putere”.
Statele membre au la dispoziţie doi ani pentru a transpune Directiva privind combaterea spălării banilor în legislaţiile naţionale. Lucian Pîrvoiu, stiri.tvr.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie