Bogdan Chiritoiu, Consiliul Concurentei: Romania risca sanctiuni din partea UE pe Codul Silvic
În contextul în care Parlamentul i-a trimis înapoi Preşedintelui Iohannis Codul Silvic, nerevizuit, deşi acesta avea aviz negativ din partea Consiliului Concurenţei ECONOMICA.NET a realizat un interviu cu preşedintele CC, Bogdan Chiriţoiu, pentru a vedea dacă România riscă sancţiuni din partea UE în urma promulgării ca atare a proiectului de lege. Răspunsurile oficialului de la Concurenţă, mai jos.
Proiectul de lege al Codului Silvic, trimis de preşedintele Iohannis înapoi în Parlament pentru revizuire, pentru că avea aviz negativ de la Consiliul Concurenţei, s-a întors nerevizuit, iar preşedintele este obligat să îl promulge în forma lui iniţială. Consiliul a considerat că un anumit paragraf din Cod, anume cel care limitează achiziţiile firmelor din domeniu la 30% din cantitatea de masă lemnoasă dintr-o anumită specie ce se taie într-un an, aduce atingere Legii Concurenţei. Parlamentul a ignorat avizul CC, iar România va avea o lege a pădurilor care poate aduce probleme de la Bruxelles.
Aţi dat aviz negativ pe proiectul Noului Cod Silvic. Ne puteţi spune de ce?
Bogdan Chiriţoiu : Nu obiectăm faţă de ansamblul textului Codului, şi nici de obiectivele lui declarate. Am recomandat modificarea unor articole care ridicau suspiciuni de ajutor de stat şi am cerut ridicarea plafonării nivelului maxim de achiziţionare şi procesare de masă lemnoasă la 30%, pentru că reprezintă un ps cu totul extraodrinar. În nicio altă industrie din România nu avem astfel de limite şi, din contră, sunt o serie întreagă de companii în România care au o cotă mai mare de 30% pe pieţele unde activează, spre exemplu, telefonia mobilă, domeniul bancar, televiziunea prin cablu, putem găsi multe exemple în care cea mai mare companie de pe piaţă are o cotă de chiar mai mult de 30%. Nimeni nu a ridicat, până acum, problema ca acestor companii să le limităm activitatea. În lipsa unei justificări care să ne spună de ce în acest domeniu are sens ca statul să dea această măsură, motivaţie pe care, repet, nu ne-a dat-o ministerul de resort(Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – n.r.), nici Guvernul sau Parlamentul, de ce e atât de excepţională industria lemnului ca să poată justifica o astfel de măsură, n-am putut să considerăm această măsură în acord cu legislaţia Concurenţei, atât cea naţională cât şi cea europeană.
Citeste mai departe pe economica.net
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.