Presedintele Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI estimeaza ca Legea securitatii cibernetice va intra in vigoare in acest an

 

Legea securităţii cibernetice are şanse să intre în vigoare chiar în acest an, estimează deputatul Georgian Pop, preşedintele Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

lacat securitate ciberneticaCurtea Constituţională a României (CCR) a anunţat, la începutul acestui an, că Legea privind securitatea cibernetică încalcă prevederile constituţionale privind statul de drept şi principiul legalităţii, precum şi pe cele privind viaţa intimă, familială şi privată, respectiv secretul corespondenţei. Motivul invocat de CCR este faptul că autoritatea naţională în domeniul securităţii cibernetice ar trebui să fie un organism civil, pentru a garanta aceste drepturi, şi nu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (CNSC), care funcţionează deja în cadrul SRI.

În cadrul dezbaterilor Conferinţei Naţionale de Cybersecurity organizat ieri de Ziarul BURSA şi IntelSeCo, în parteneriat cu Swiss Webacademy, Asociaţia Română a Băncilor şi Institutul Bancar Român, domnul Pop a explicat: „Consider că modul în care a fost abordată acum dezbaterea pe această lege este cel corect: Preşedinţia a chemat toate partidele la masa discuţiilor şi a ieşit o versiune agreată de toată lumea, în concordanţă cu ce a dispus în iarnă CCR. Acceptul întregii clase politice pe o astfel de lege absolut necesară este foarte important. De aceea cred că actul normativ va fi adoptat rapid şi va intra în vigoare din acest an”.

Parlamentarul a ţinut să precizeze că Ministerul pentru Societatea Informaţională este iniţiatorul legii şi că o va supune dezbaterii publice în curând. Conform sursei citate, politicienii se confruntă acum cu provocarea de a reglementa spaţiul cyber şi păstrarea echilibrului între dreptul la viaţa privată a cetăţenilor şi interesul de a oferi instrumentele necesare pentru contracararea atacurilor cibernetice.

Citeste mai departe pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie