Solicitarea falimentului personal
Legea privind insolventa persoanelor fizice a fost aprobata miercuri, prin vot final de Camera Deputatilor. Documentul cuprinde conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cei care vor solicita falimentul personal, precum si etapele pe care le vor parcurge in acest sens.
Deputatii au adoptat miercuri cu 309 de voturi „pentru”, 0 „impotriva” si 3 „abtineri” proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice. Decizia Camerei Deputatilor vine dupa ce documentul a fost adoptat tacit de Senat in decembrie 2014 si a fost avizat de Guvern in octombrie 2014.
Conform Anei Birchall, deputat PSD si initiatoarea proiectului, noile dispozitii sunt echilibrate, intrucat nu favorizeaza nici debitorul, nici creditorul, ci ofera un sprijin real tuturor romanilor de buna-credinta care s-au indatorat si care nu din vina lor au ajuns intr-un necaz financiar.
„Legea insolventei persoanelor fizice care a fost votata astazi (n.r. miercuri) in Camera Deputatilor protejeaza romanii, debitori de buna-credinta, sufocati de datorii, care astfel nu vor mai sta cu frica in san ca vor fi executati silit sau ca vor ramane pe drumuri, pierzandu-si bunurile”, a declarat deputatul intr-un comunicat remis redactiei.
Potrivit Anei Birchall, principalele avantaje pe care proiectul de lege le aduce sunt urmatoarele:
- daca sunt executari silite incepute, acestea se suspenda odata cu declansarea procedurii de insolventa pentru persoanele fizice;
- se stopeaza acumularea de dobanzi si penalitati pentru intarzierea la plata;
- sunt protejate persoanele fizice, debitori de buna credinta;
- toate creantele devin lichide si exigibile;
- toate actele unilaterale ale debitorului (imputerniciri/mandate acordate) nu mai produc efecte;
se asigura un echilibru intre interesele debitorilor, persoane fizice, si cele ale creditorilor.
Procedurile de insolventa reglementate de proiectul de act normativ sunt:
- procedura de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor;
- procedura judiciara de insolventa prin lichidare de active;
- procedura simplificata de insolventa.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.