Dreptul la concediul de odihna. Ce trebuie sa stie angajatorii?

 

Desi dreptul la concediu de odihna anual este un drept fundamental al oricarui salariat din Romania, exista putine informatii clare in mintea salariatilor referitoare la acest tip de concediu. Avand in vedere acestea, in prezentul articol mi-am propus sa prezint cateva aspecte ce pot prezenta interes in legatura cu concediul de odihna anual al salariatilor.

angajatArticol scris de Madalina Moceanu – trainer Extreme Training

In ceea ce priveste reglementarea referitoare la concediul de odihna anual, retinem ca aceasta se regaseste in art. 144-151 din Codul muncii.

Un alt aspect de retinut este acela ca legiuitorul a prevazut ca dreptul la concediul de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si ca acest drept nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Exemplu: Salariatul A.B. incheie un act aditional la contractul sau de munca cu unitatea „X”, prin care unitatea se obliga sa-i acorde salariatului o prima de 20 milioane lei, la sfarsitul anului, cu conditia ca salariatul A.B. sa lucreze tot cursul anului 2015, renuntand, pentru acest an, la dreptul la concediu de odihna ce i se cuvine. O astfel de conventie intre parti este nula absolut.

Potrivit art. 145 alin. 1 din Codul muncii, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Astfel, retinem ca si in cazul unui contract individual de munca cu timp partial, chiar cu o ora sau doua ore pe zi, durata minima a concediului de odihna anual este tot de minim 20 de zile lucratoare.

Concediul de odihna anual poate fi fractionat, cu singura conditie ca una dintre fractiuni sa fie de minim 10 zile lucratoare. Apreciem astfel ca legiuitorul a dorit ca un concediu de odihna anual sa fie „luat” cel putin o data pe an, timp de minim doua saptamani, interval apreciat – din punct de vedere obiectiv- ca fiind suficient pentru refacerea puterii de munca.

Citeste articolul integral pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie