Noua norma privind Fondul de Garantare
Noua normă privind Fondul de Garantare a asiguraţilor prevede un plafon de 100.000 euro pe daună în cazul în care asigurătorul intră în faliment, chiar dacă acesta a încheiat poliţa pe sute şi chiar milioane de euro.
Altfel spus, în condiţii de insolvabilitate, asigurătorii sunt încurajaţi să intre în faliment sub umbrela extrem de protectoare a ASF, „asiguraţi” fiind că daunele uriaşe pe care le au de plătit se vor transforma subit într-unele infime, pe riscul asiguratului
Teoretic, scopul sistemului de asigurări este de a proteja/despăgubi persoana asigurată în cazul apariţiei unui risc pentru care s-a încheiat poliţa, dovadă în acest sens stând, cel puţin din punct de vedere legal, însăşi definiţia poliţei de asigurare – document emis de asigurător în baza şi cu respectarea anumitor condiţii de asigurare (limita răspunderii/poliţa, perioada de asigurare, prima de asigurare, franşiza) în care se încheie asigurarea unui risc specificat.
Practic însă, persoana asigurată îşi asumă riscul de a nu fi despăgubită la valoarea şi în termenii stabiliţi prin contractul de asigurare…
De ce? Pentru că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ţine morţiş să-i protejeze pe asigurători în detrimentul asiguraţilor, şi aici nu vorbim doar despre asigurările auto, ci şi despre celelalte forme de asigurare.
Cel puţin aşa reiese din prevederile privind Fondul de Garantare al asiguraţilor în care se stipulează în mod expres că limita daunei în caz de faliment al asigurătorului nu va depăşi… 100.000 de euro.
În acest caz, companiile mari care şi-au asigurat flota auto sau aeronavele cu milioane de euro, pentru ca în cazul în care vor trece printr-un eveniment nefast să-şi poată acoperi pagubele, vor fi păcălite, pentru că pragul maxim pentru o daună prevăzut în noile reglementări nu depăşeşte valoarea de 450.000 de lei.
Citeste mai departe pe curierulnational.ro
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.