Avem alegeri si nimeni nu ne promite nimic

 

Sa votam! Din sase, trei,
Nici prea prea, nici cei mai cei!
Nu sunt „tari” si nici prea „grei”
…Oare ce pot face ei?

Urne_de_votCam asa stau lucrurile, azi votam, fara sa stim exact cine candideaza si la ce sa ne asteptam. Ar fi ideal sa putem alege doar dintre colegi cu reala experienta si care traiesc din mediere niste reprezentanti care sa schimbe legea incat sa avem toti birourile pline de clienti, iar noi sa ne preocupam doar de munca in sine…niste oameni cu destul timp, idei si resurse pentru a organiza si promova aceasta tehnica.

…Ar fi! Dar avem acum astfel de colegi? Si, daca nu, ce facem?

O varianta ar fi sa nu ne mai pese oricum, sa refuzam din start o noua cheltuiala legata de mediere, fie ea si de numai zece minute din ziua noastra de maine, pentru vot.

Altii, in schimb, au ales sa participe la aceste alegeri, cu toate plusurile si minusurile lor profesionale, asumandu-si avantajele si dezavantajele acestei optiuni.

Eu am ales a doua varianta, desi nu pot afirma ca traiesc din mediere, cele 6 medieri si 16 informari si premedieri de pana acum cu greu pot fi numite experienta profesionala si abia daca acopera „investitia initiala”, sunt un om simplu fara functii, titluri sau cine stie ce „intrare”, iar timpul imi este destul de limitat de activitiatea de baza si de nevoile copiilor – cam de aceea va si scriu la ora asta :).

Dupa circa 6 ani de activitate in domeniul judiciar (Dreptul in Bucuresti, 1999) si 9 ani lucrati ca psiholog (ULBS, 2004), am realizat ca si munca cu omul poate fi eficienta daca se desfasoara organizat si dupa niste reguli clare, daca fiecare profesionist isi intelege si indeplineste exact menirea, fara a se supraaprecia sau a leza interesele si competentele specialistilor din alte domenii conexe.

Raportat la mediere, principiile si masurile noii echipe de la CM par sa se axeze pe reglementare, organizare, simplificare, eficientizare, adica „e de bine”. Daca vom intelege si faptul ca, in domeniul solutionarii conflictelor, obiectivele mediatorilor nu pot fi atinse urmarind doar interesele partilor, ci si respectand pregatirea, competentele si interesele celorlalte categorii de profesionisti implicati, in procesul judiciar (magistrati, notari, executori si, mai ales, avocati), poate vom reusi sa initiem (impreuna cu ei) o lege care sa stimuleze intr-adevar medierea si colaborarea noastra cu ceilalti profesionisti. Pana acolo, avem nevoie de idei, timp, perseverenta, bani si multa munca si nimeni nu ne poate garanta reusita. Avem alegeri si nimeni nu ne promite nimic.

Asta e! Azi votam gratis!

Gabriel Valentin Palistan, mediator

Cuvinte cheie: , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie