Cu ce probleme se poate confrunta mediatorul in medierea penala?
Provocari in medierea penala numesc acele probleme pe care le intampina mediatorul si carora trebuie sa le faca fata, depasindu-le intr-un mod care sa respecte atat interesul clientilor sai, partile din conflictele penale, legea dar si condul deontologic. Desi nimeni nu mai vorbeste de norme de conduita in mediere, tin sa reamintesc ca avem niste norme etice europene si nationale pe care trebuie sa le stim, ca sa le si respectam.
Inceputurile medierii penale si desfasurarea proceselor de mediere penala fac sa se iveasca dese probleme privind procedura, timpii procesuali, atitudinea mediatorului, a partilor, a avocatilor partilor, incidenta si limitele discutiilor mediatorului cu persoana vatamata si cu inculpatul, etc.
Tot ce este legat de medierea penala este o provocare datorita noutatii domeniului dar si dificultatii unei medieri penale, mai cu seama cand conflictul nu este unul simplu deloc.
O prima provocare in medierea penala ar fi complexitatea cazului si decizia mediatorului de a intra in medierea acelui caz, deci de a accepta acel caz. La prima vedere un mediator dornic de mediere, stiind ca mediatorii nu prea au pe rolul birourilor lor cazuri, ar prelua cazul fara dar si poate. Eu insa consider ca este o provocare sa iei un caz complex si sa initiezi o mediere intr-un caz in care inculpatul ori rudele acestuia ar pune presiune pe actul de mediere, ori cand tu ca mediator, din evaluarea initiala a cazului nu prea intrezaresti cat de greu poate fi acel caz. Ca sa fiu si mai practic am sa va dau un exemplu de caz simplu si caz complex. A. Un caz simplu este un furt de protofel din autobuz. Un inculpat, o persoana vatamata, o fapta de furt. Lucrurile sunt simple, un acord de mediere intre ei, ar duce la incetarea procesului penal in orice etapa procesuala ar fi. B. Un caz complex ar fi sa zicem 10 fapte penale de inselaciune, facute de 4 inculpati toti in arest preventiv dar nu in acelasi loc, cu prejudicii de mii de euro pentru fiecare persoana vatamata, persoanele vatamate societati comerciale. Ca mediator trebuie sa intrezaresti volumul de munca, si sa vezi daca timpul si energia iti permit sa intri in medierea acelui caz, bineinteles si raportandu-te la onorarii conforme muncii tale. E o provocare mare pentru mediator: sa iei sau sa nu iei acel caz la mediere. Acest lucru si in functie de experienta ta in medierea penala.
O a doua provocare in medierea penala ar fi stabilitatea mediatorului pe o pozitie neutra. Provocarea o intalnim mai ales in cazurile complexe cand de exemplu inculpatul are 5 fapte de furt sa zicem, si tu ca mediator interactionezi cu acesta si rudele sale foarte des, avand in vedere intalnirile si recuperarea prejudiciilor cu fiecare din cele 5 persoane.
Mediator Dorin Ilie
Citeste mai departe pe blog.mediatoru.ro
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.