Comisiile parlamentare au avizat 6 dintre cei 14 ambasadori propusi

 

Marţi au fost audiaţi în Comisiile pentru politică externă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului 6 dintre cei 14 nominalizaţi. Toţi au întrunit numărul necesar de voturi. Printre cei propuşi ca ambasadori se află, pe lângă diplomaţi de carieră, nume sonore ale scenei publice: George Maior, Emil Hurezeanu, Adrian Cioroianu.

comisia juridica a senatuluiÎn debutul audierilor, Titus Corlăţean, fost ministru al Afacerilor Externe, a ţinut să sublinieze că numirile ambasadorilor reprezintă un rezultat firesc de consultare, însă este un lucru înţelept să existe o procedură care să permită o rotaţie a celor care au o poziţie importantă ca şefi de misiuni în străinătate. Succedarea post după post nu este un lucru foarte corect, în opinia lui Titus Corlăţean. „E nevoie să se împrospăteze sângele”. Măsura ar fi şi una de corectitudine faţă de colegii diplomaţi din centrală, a adăugat el.

Corlăţean a propus ca la sfârşitul mandatului să existe un raport privind ce s-a promis şi ce s-a realizat.

Mihai Răzvan Ungureanu a susţinut cea de-a doua propunere a senatorului Titus Corlăţean. El a ţinut să precizeze însă că, din cele 14 nume propuse, jumătate sunt reprezentative – nu au fost la post niciodată sau ajung la post în exterior după o perioadă petrecută în centrală. Nu există destui colegi în generaţia reprezentată acum cu un nivel de competenţă şi de experienţă capabil să-i recomande ca ambasadori, potrivit lui Mihai Răzvan Ungureanu.

Luminiţa Teodora Odobescu, avizată ambasador, Reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană

Mihnea Ioan Motoc, avizat ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

Bogdan Mazuru, avizat ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Austria

Adrian Cosmin Vieriţă, avizat Reprezentant permanent pe lângă Oficiul ONU Geneva

Viorel Moşanu, avizat ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Belarus

Mihai Constantin Coman, propus ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Arabiei Saudite

Citeste declaratiile pe stiri.tvr.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie