Actionarii sesizeaza nereguli la desfiintarea Rasdaq

 

Desfiinţarea Rasdaq şi mutarea emitenţilor pe alte pieţe sunt ocazii pentru ca Bursa de Valori Bucureşti (BVB) să ocolească regulile sau să le interpreteze în stil propriu, pe principiul „lasă că merge şi aşa”.

bursa de valori bucurestiMai mulţi acţionari s-au plâns direct Busei, dar şi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pe motiv că unii emitenţi, care şi-au schimbat obiectele de activitate nominalizate în statute, primesc de la BVB avize de listare pe sistemul alternativ AeRO, fără să îndeplinească şi obligaţia să îşi modifice actul constitutiv, în Adunarea Generală a Acţionarilor, adică încălcând Legea 31/1990 a societăţilor comerciale. Cu avizul BVB în faţă, aprobarea ASF vine ca o formalitate.

Investitorii fac referire la o găselniţă utilizată de BVB, pentru evitarea legii, respectiv acordarea avizului de principiu celor care îşi iau angajamentul că, în 12 luni, vor convoca o AGA şi vor discuta modificarea actului constitutiv. Cu alte cuvinte, pot respecta legea peste un an.

Alte voci, deşi dau dreptate acţionarilor care susţin că emitenţii trebuie să ţină AGA pentru schimbarea obiectelor de activitate, unde este cazul, susţin că BVB nu se poate opune listării, neavând competenţă în acest sens.

Până la închiderea ediţiei, BVB nu ne-a transmis punctul de vedere pe acest subiect.

Un acţionar al „Comat” Galaţi a informat, printr-o scrisoare, BVB şi ASF că societatea are ca scop, conform Actului constitutiv „comercializarea de materii prime, materiale, piese de schimb, subansamble şi alte produse industriale şi a altor produse”, iar obiectul de activitate principal este comerţul cu ridicata specializat al altor produse.

Citeste mai departe pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie