Prevederile din noul Cod Fiscal privind liber-profesionistii care desfasoara o activitate dependenta ar putea intra in vigoare la 1 iulie 2015

 

De la 1 iulie, Guvernul vrea să încaseze de la cei cu profesii liberale, care în viziunea Fiscului desfășoară o activitate dependentă, aceleași impozite și contribuții sociale ca în cazul angajaților. Astfel, unele prevederi din noul Cod Fiscal intră în vigoare cu șase luni mai devreme.

taxe mariGabriel Biriș, partener al Casei de avocatura Biriș- Goran, a precizat, pentru România liberă, că Executivul dorește ca pentru cei ce au o profesie liberală, dar care nu-și desfășoară activitatea în mod independent firma să rețină impozitele și contribuțiile sociale ca și când aceștia sunt angajați. Concret, cei care deși nu au carte de muncă, dar au „sarcini de serviciu“ la fel ca salariații, utilizează baza materială a partenerului cu care a semnat contractul pentru derularea activității sau beneficiază de concediu medical plătit desfășoară o activitate dependentă. „Nu se pune capăt profesiilor liberale, ci se dorește să se facă distincție între profesiile liberale desfășurate în mod independent de cele desfășurate dependent. Toți ne dorim să fim independenți deoarece contribuțiile la asigurările sociale datorate sunt semnificativ mai mici decât în cazul celor dependenți, adică al angajaților“, spune Biriș.

Acesta arată că în 2010 criza a determinat ANAF să redefinească ce înseamnă activitate liberală. În normele de aplicare s-a prevăzut că veniturile din drepturi de autor și cele din profesii liberale nu se retractează. În septembrie 2014, ANAF s-a apucat să reconsidere aceste norme, să-și întețească controalele și să recalculeze retroactiv constribuțiile sociale și impozitul pe venit, cerând contribuabililor sume care depășeau veniturile obținute. Dar, pentru aceste sume contribuabilii își plătiseră impozitele și contribuțiile aferente veniturilor din activitatea independentă. Însă ANAF nu a luat în considerare aceste plăți.

Citeste mai departe pe romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie