Isabela Trifescu, membru in Comitetul de organizare al Congresului MBB: Medierea in Romania este un domeniu relativ nou care inca se formeaza

 

Medierenet: Ce ne puteti spune despre activitatea d-voastra in Georgia?

Isabela TrifescuIsabela Trifescu: In Georgia am lucrat ca si monitor in cadrul misiunii Uniunii Europene de monitorizare post-conflict cu focus pe linia de demarcatie administrativa, teritoriu administrat de catre Tbilisi si Abhazia, intr-un birou regional micut, dar intr-un mediu international destul de divers si in care am avut foarte multe de invatat. Rolul meu in cadrul misiunii a fost acela de a monitoriza situatia persoanelor deplasate intern si de a monitoriza protectia drepturilor omului in regiunea respectiva aproape de linia de demarcatie cu Abhazia, si in urma acestei monitorizari pe teren efectuam rapoarte de informare care mergeau catre echipa de la Tbilisi a misiunii, rapoarte care erau procesate in vederea informarii factorilor decizionali de la Bruxelles si pentru discutiile si intrevederile cu autoritatile locale georgiene in vederea imbunatatirii situatiei din teren.

Medierenet: Ce faceti in acest moment?

Isabela Trifescu: In acest moment sunt jurist la Curtea Europeana a Drepturilor Omului in urma unui concurs destul de greu, dar am reusit, si fac parte dintr-o echipa de juristi romani care trateaza si analizeaza cererile Romaniei in fata Curtii Europene.

Medierenet: Faptul ca sunteti mediator va fost de folos in ceea ce ati facut in Georgia si va ajuta in ceea ce lucrati in acest moment?

Isabela Trifescu: Da, faptul ca sunt mediator si faptul ca in Georgia am interactionat cu foarte multi colegi din alte zone ale Europei (colegi din tarile membre ale Uniunii Europene), si faptul ca am facut parte practic dintr-o misiune care si-a propus sa stabilizeze si sa normalizeze situatia post-conflict in Georgia, m-a ajutat pentru ca am inteles mult mai usor lucrurile, am avut mult mai mare putere de a asculta persoanele pe care le intervievam si mi-a fost mai usor inclusiv in procesul de raportare si de selectare a informatiilor relevante care ajungeau mai departe la factorii decizionali.
De asemenea, fiind mediator si fiind interesata si de domeniul international am participat la congresul anterior care a avut loc la Istanbul in septembrie 2013. Am avut onoarea de a participa la acest congres al MBB-ului si de a fi apoi voluntar pentru a aduce acest congres si aceste medii internationale ale medierii in Romania, la Bucuresti.

Medierenet: Cum a fost pentru d-voastra sa faceti parte din echipa de organizare a congresului?

Isabela Trifescu: Am inceput cu mai bine de un an in urma (in februarie 2014) sa aplicam pentru a fi selectati ca gazda a acestui congres la Bucuresti, am trecut de procesul de selectie (cei de la MBB au fost foarte bucurosi sa organizeze acest congres in Romania) si am avut de desfasurat destul de multe activitati pe parcursul a 14 luni de la participarea la sedinte, in principal discutii online cu privire la tot ce inseamna partea de continut, partea de logistica, partea de promovare, partea de PR si de asemenea partea de atragere a partenerilor pentru eveniment.
Personal, am facut parte din comitetul de continut si comitetul pentru PR, marketing PR, inclusiv atragerea de parteneri pentru congres. A fost o munca intensa, mai ales in perioada in care cautam parteneri, in care trebuia sa propunem speakeri, sa ii atragem cumva catre acest eveniment si catre Bucuresti. Am tinut legatura cu foarte multe organizatii, am purtat discutii pe Skype pentru a explica despre MBB, despre ce-si propune congresul, obiectivul acestui congres astfel incat sa putem incheia cat mai multe parteneriate si sa avem cat mai multi participanti la acest eveniment.

Medierenet: Care a fost cea mai mare provocare pentru d-voastra in organizarea acestui eveniment?

Isabela Trifescu: Entuziasmul care m-a indemnat sa fiu implicata in acest eveniment a adus cu sine si provocari in momentul in care nu primeam suficiente raspunsuri, nu reuseam sa avem suficient folow-up sau nu primeam un anumit raspuns (da ori nu) de la anumite organizatii. Sau am primit raspuns ca da, vor veni, si pana la urma nu s-au mai inscris. Sunt provocari pe care le accepti, dar mergi mai departe si continui asiduu cu un efort si cu o munca mai mare pentru a atinge obiectivele congresului.

Medierenet: Care considerati d-voastra ca este cea importanta realizare a organizarii acestui eveniment de la Bucuresti?

Isabela Trifescu: Pe langa faptul ca profesional si pentru mediere, pentru medierea in Romania care este un domeniu sa-i spunem relativ nou in Romania si care inca se formeaza si se restructureaza si speram sa fie si cu mai mult succes decat pana acum, consideram ca s-au atins destul de multe puncte in implementarea medierii in Romania, dar bineinteles ca mai este loc pentru imbunatatire. Faptul ca este o prezenta numeroasa a participantilor de pe cinci continente, consider ca este o realizare destul de mare. Pe langa asta, fapul ca s-a organizat la Bucuresti ma bucura foarte mult pentru ca e in Romania, pentru ca suntem romani si vrem sa ne promovam tara si vrem sa avem cat multe activitati creative pentru noi, si da, se poate face ceva foarte frumos.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie