Impozitul pe dividende va fi eliminat in 2016

 

Guvernul deschide, fără să vrea, noi portiţe pentru plata ilegală a salariilor. De anul viitor, statul elimină impozitul pe dividende, iar specialiştii spun că foarte mulţi patroni vor folosi bani din profit ca să-şi plătească salariaţii, fără să mai achite şi taxe. Astfel, unii angajaţi vor fi plătiţi în acte cu salariul minim pe economie, în vreme ce restul banilor îi vor primi direct în plic, fără ca aceste sume să mai fie impozitate.

9379381-high-business-taxes-are-the-large-piece-of-a-business-tax-pie-chartVenitul din dividende, adică din partea de profit a unei firme, este în prezent impozitat cu 16 la sută, dar Guvernul vrea să elimine taxarea de la 1 ianuarie 2016. Specialiştii spun că, în aceste condiţii, patronii vor putea scoate banii din profit ca să plătească ilegal o parte din salarii. O schemă care funcţionează şi acum, dar la scară mai redusă, tocmai din pricina impozitului.

„E o măsură de subzistenţă pentru unele companii, unde proprietarul preferă să scoată dividendele şi să completeze salariul”, spune Gabriel Biriş, specialist fiscal.

„Există o şmecherie în care o parte din salarii se ţineau jos şi o parte din salarii se plăteau din dividendele pe care le scotea proprietarul”, spune Liviu Rogojinaru, vicepreşedintele Consiliului IMM-urilor.

Statul pierde din munca neimpozitată 4 miliarde de euro anual, potrivit estimărilor Consiliului Fiscal.

Prin eliminarea impozitului pe dividende, Executivul speră să stimuleze investiţiile, să determine firmele să nu mai trimită profitul proprietarilor străini şi să aducă în ţară banii care sunt ţinuţi în paradisuri fiscale.

Statul ar fi trebuit să reducă impozitul pe profit, ca să atragă investitori serioşi şi nu speculatori, spun însă specialiştii în fiscalitate. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie